A šta sad kaže Štrahe? | Ekonomist

A šta sad kaže Štrahe?

Bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se za izglasavanje nepovjerenja vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Doskorašnji vicekancelar je za današnji bečki “Kurir” rekao da je razumljivo i logično nepovjerenje FPO prema doskorašnjem koalicionom partneru u vladi Narodnoj stranci OVP i Kurcu.

To proizilazi, kako je objasnio, iz odluke Kurca o raskidu koalicije sa FPO i otpuštanja doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, nakon skandaloznog snimka sa Ibice.

– U potpunosti sam saglasan s novim šefom FPO Norbertom Hoferom i Kiklom – naglasio je Štrahe, koji je i dalje ličnost koju slobodarci najviše slušaju.

On je podsjetio da njegovim potpunim povlačenjem, nakon afere na Ibici u koju je bio umiješan, više ništa nije sprječavalo nastavak rada vlade.

– Kasnije raskidanje koalicije od strane Kurca i dodatno otpuštanja Kikla izazvalo je nepovjerenje u OVP i Kurca – objasnio je Štrahe.

U ponedjeljak, na vanrednoj sjednici parlamenta, najavljeno je da će lista “Ject” podnijeti zahtjev za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebstijana Kurca, čime bi i šef vlade bio srušen.

FPO, iako su postojale najave da će glasati protiv doskorašnjeg partnera u vladi, najavljuje da će konačnu odluku tek donijeti.

I Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) najavljivala je u više navrata da će glasati za nepovjerenje vladi.

Kurc raznim ustupcima pokušava da spase svoju prelaznu vladu, a i predsjednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je političare da se ne ponašaju kao da su u predizbornoj kampanji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top