80 posto proizvoda za bebe sadrži otrov | Ekonomist

80 posto proizvoda za bebe sadrži otrov

U velikom broju prehrambenih proizvoda za malu djecu pronađene su opasne hemikalije, pokazalo je istraživanje neprofitne organizacije The Label Clean Project u kojem se navodi da je riječ o arsenu, olovu, kadmijumu i akrilamidu.

Grupa američkih naučnika analizirala je 530 različitih grickalica, žitarica i napitaka kupljenih u posljednjih pet mjeseci, prenosi Independent.

Ustanovili su da od 65 posto analiziranih proizvoda njih 65 posto sadrži arsen, 58 posto kadmijum, 36 posto olovo i 10 posto akrilamid.

Otkriveno je i da 80 posto adaptiranih mlijeka za bebe sadrži arsen, toksin koji Svjetska zdravstvena organizacija povezuje s nizom zdravstvenih problema, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi pirinča.

Arsen u pirinač dospeva za vrijeme njegovog rasta zbog industrijskih otrova i pesticida u zemlji. Evropska unija je u januaru 2016. godine propisala najvišu dopuštenu količinu arsena kako bi smanjila izloženost djece tom teškom metalu. Dopušteno je do 0,1 miligrama arsena po kilogramu pirinča.

Najveći problem, kada se radi o arsenu u pirinču, je činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za djecu i dojenčad sadrže pirinčano mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko. A to je najosjetljivija populacija. Podaci u stručnoj literaturi o prisutnosti arsena dokazuju da vafli od pirinča, pirinčani krekeri i kolačići od pirinča mogu sadržati velike količine anorganskog arsena zbog čega mogu znatno povećati prehrambenu izloženost dojenčadi i male djece tom hemijskom spoju.

Istraživanje je pokazalo da moderna hrana za djecu sadrži 70 posto više akrilamida od prženih krompirića, a ta se hemikalija povezuje sa oštećenjima mozga i reproduktivnim problemima.

Utvrdili su i da je 60 posto proizvoda s oznakom “BPA free” bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku hemikaliju koja se koristi za izradu plastike.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top