7 pitanja na koje treba odgvoriti prije nego postanete preduzetnik

Prije nego što date otkaz na poslu, tražite novac od prijatelja ili investitora, ili potrošite sav novac koji imate na izgradnju proizvoda, predlažemo da pažljivo razmotrite sljedeća pitanja:

1. Da li ste spremni da prihvatite životni stil preduzetnika?

Započinjanje novog biznisa nije posao, već avantura u nepoznato, slično kao kad se Kolumbo otisnuo da pronađe Novi svijet. To je ogroman korak u novi način života, kao kada uđete u brak poslije mnogo godina samačkog života. Takođe, osnivači startup-a su često sami, jer niko drugi ne može da donosi njihove odluke.

Vi treba da uživate u radu sa ljudima – partnerima, klijentima, investitorima i drugima, kao i proizvodima sa kojim počinjete biznis. Treba da se srodite sa procesima donošenja odluka i odgovornošću postavljanja temelja, mjerenja progresa i slavljenja pobjeda i poraza.

3. Da li ste samouvjereni i disciplinovani u suočavanju sa izazovima?

Započinjanje biznisa od kuće ili na internetu je težak posao – a ne šema kako se brzo obogatiti. Radićete van oprobanog područja, nijedan mentor vam ne može dati odgovor, i neće pomoći da okrivite nekoga za pogrešne poteze ili promjene u okruženju koje ne možete predvidjeti.

4. Koliko ste upoznati sa poslovnom djelatnošću kojom se želite baviti?

Zapamtite da je trava uvijek zelenija u komšijinom dvorištu. Možda je pametno raditi za sličan startap prije nego započnete svoj. Dokazano najbolji učitelj je neuspjeh, a definitivno manje bolno rješenje je da steknete slično radno iskustvo i trening.

5. Koji biznis model najbolje odgovara vašem mentalitetu?

Neki ljudi vole da obezbjeđuju usluge, gdje je svakodnevno na testu lična pronicljivost. Drugi vole tehnologije i proizvode. Ako ipak nešto novo nije vaša jača strana, uvijek možete kupiti franšizu, kupiti postojeći biznis ili biti konsultant.

6. Da li ste napravili kompletan plan?

Malo preduzetnika može sastaviti i izoštriti kompletan plan u svojoj glavi. Proces zapisivanja plana je često vrijedniji od samih rezultata.

7. Koji su vaši izvori sredstava i koje su alternative?

Pronalaženje sredstava je stresno i teško, zbog čeha 90 posto preduzetnika odabere samofinansiranje. Previše novca prerano ubije mnoge startapove, prema investitorima. Uvijek postoje i alternative, kao što su regrutovanje partnera sa imovinom i potrebnim uslugama.

Ako ste poslije odgovora na ova pitanja još uvijek odlučni da postanete preduzetnik, na pravom ste putu. Započinjanje biznisa je maraton, zato morate donijeti odluku da uživate kako na putu tako i na destinicaji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top