S obzirom da je eurozona još uvijek zatrpana problemima, američki dolar bi  mogao da se vrati na uzlaznu putanju, ali brojke će tek pokazati kojim trendom i zavisno je li oporavak privrede SAD-a uistinu trajna pojava, smatra John Hardy, rukovodioc strategije za trgovanje valutama (Forex) u Saxo Banci u svojim najvažnijim predviđanjima za treći kvartal.

Pošto mu je trebalo da se konsoliduje u proteklom kvartalu, trgovanje USD-om tražiće punu pažnju ulagača u sljedeća tri mjeseca, ističe Hardy u analizi kretanja u prvoj polovini godine i najavi novih trendova, jer dolar bi mogao ponovno da se oporavi, ponesen statistikama o američkoj privredi i opciji da Fed poveća stope u septembru.

– U trećem kvartalu je za očekivati da će ECB držati pod kontrolom evropsko tržište obveznica kako bi se stabilizovala i trgovina EURUSD-om. U suprotnom, prinosi za obveznice država s ‘periferije’ će postat veliko opterećenje za EU i euro – kaže John Hardy u tradicionalnom izvještaju Saxo Banke ‘Essential Trades’ za treći kvartal.

Američki dolar je, ukratko, na početku godine imao sjajne rezultate dok je euro bio ispod očekivanja, pa je ta kombinacija spustila valutni par EURUSD sve do ispod 1,0500 sredinom aprila u očekivanju značajnog i već najavljenog programa otkupa državnih obveznica Evropske centralne banke. No, najniži nivo EURUSD zabilježen je samo nekoliko dana poslije početka QE programa, jer je tržište već ukalkulisalo poteze ECB-a, uz činjenicu da je u prvom kvartalu ove godine privreda SAD-a imala vrlo loš rast prema svim ekonomskim pokazateljima, podsjećaju iz Saxo Banke.

U drugom kvartalu ponovno problemi za EURUSD i to zbog kretanja na evropskom tržištu obveznica, jer su trgovci obveznicama precijenili svoje sposobnosti u kupovini raspoloživih obveznica u ECB programu. Dogodilo se tako, da su uprkos QE programu, evropske državne obveznice od Njemačke do Portugala zabilježile ogromne gubitke od kraja aprila do juna, s najvišim nivoima u prinosima za obveznice poslije špekulacija da ECB, odnosno centralne banke država članica, neće imati dovoljno obveznica za kupovinu, dio je analize danske investicione banke.

– Za EURUSD i USD u širem smislu će biti nužno da ekonomski pokazatelji iz SAD-a pokazuju znatni oporavak sve do kraja avgusta, što će uticati na odluku Feda oko podizanja kamatne stope. Primjera radi, bitno je hoće li brojke o nezaposlenosti i dalje padati, a naročito hoće li rast plata u naredna dva mjeseca biti iznad prosjeka iz 2009., kada je bio najveći porast od 2,3 posto u poređenju s godinom ranije – kaže Hardy i pojašnjava da se u trećem kvartalu lako može dogoditi da Fed prvi put u više od devet godina poveća kamatne stope na sastanku FOMC-a u septembru. Ulagači će zasigurno pratiti naznake i najave već na julskom sastanku, pogotovo ako se junski podaci o nezaposlenosti i rastu plata pokažu dobrima.

Fed naime samo čeka izgovor za normalizaciju stopa, djelomično iz političkih razloga, jer će im povećanje stopa doći kao podrška i potvrda da je politika koju su vodili proteklih pet godina bila uspješna. Drugi razlog je da im se otvara prostor za nove poteze ako se pokaže da je oporavak koji je u toku već zapravo pri kraju, pošto oni povećaju kamatne stope. S pretpostavkama da će stopa rasti samo jedan posto do kraja 2016., Fedu ostaje dovoljno manevarskog prostora za prilagodbu planova, zaključuje Hardy iz danske investicione banke.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top