6 vanvremenskih savjeta HEMINGVEJA o poslu i životu | Ekonomist

6 vanvremenskih savjeta HEMINGVEJA o poslu i životu

Ernest Hemingvej je pisac koji je obilježio američku, ali i svjetsku literaturu za sva vremena. Njegova tehnika pisanja – jezgrovite kratke rečenice njegov su zaštitnik znak. Osim što je nadareni pisac, bio je i veliki avanturista.

Za njega se kaže da gde god je išao, a proputovao je pola planete, uvek je sa sobom nosio tri stvari – udicu, pušku i pisaću mašinu.

Među njegovim djelima ističu se Snegovi kilimandžara, Zbogom oružje, Imati i nemati i najpoznatija su Za kim zvona zvone i Starac i more.

Evo nekoliko njegovih savjeta, koje prenosi sajt “Birchbox Man”, a koji nam mogu pomoći kako na poslu, tako i u životu.

Nemojte sjedeti, stojte

“Nikad nemoj da sediš za stolom kad možeš da stojiš za barom.”

Stajanje omogućava da budete u stanju pripravnosti – da uspostavljate veze, da zapažate, ili čak da se brzo povučete, ukoliko je to potrebno.

Budite probirljivi

“Nikada nemojte ići na putovanja sa nekim koga ne volite.”

Bilo da birate putovanje sa prijateljima ili kolegama, okružite se ljudima koji izvlače najbolje iz vas. Ništa ne ometa produktivnost kao isforsirani razgovor.

Nikada ne prestajte da radite

“Svi smo pripravnici u zanatu gde niko nikad nije postao glavni majstor.”

Svaki posao koji je vrijedan rada nikad nije istinski završen. Uvijek postoji još mesta za poboljšanje, tako da bi trebalo da prestanemo da se fokusiramo na odredište i da počnemo da uživamo u putovanju.

Pišite (radite) ono što znate

“Gore u sobi odlučio sam da ću pisati jednu priču o kojoj sve znam. Odlučio sam da to radim za sve vreme mog pisanja, i ispostavilo se kao dobar potez.”

Ovo se odnosi na bilo koje polje – Pričajte ono što znate, radite ono što znate. Bilo da pišete petparački roman ili pokušavate da sprovedete neki proces od temelja, briljantne ideje ne dolaze iz vedra neba, one su inspirisane stvarnim iskustvom.

Ne dozvolite da vas strah parališe.

“Prva verzija bilo čega je s**nje.”

Oprostite Hemingveju na njegovom rječniku, ali u pravu je. Bolje je da nešto započnemo loše, nego da uopšte ne započnemo. Još bolje nego odugovlačiti sve dok ne budete imali “plan”.

Obratite pažnju – otvorite oči i uši

“Kada neko govori, slušajte posvećeno. Većina ljudi nikada ne sluša.”

Bićete iznenađeni kada biste shvatili koliko vremena trošite zaokružujući i vraćajući se na stvari – razgovore, procese, projekte – koji su bili kristalno jasni od početka. Pristup novim izazovima otvorenih očiju, ušiju, i uma, i već ćete biti ispred drugih.

Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top