6 načina za upravljanje brzo rastućom kompanijom | Ekonomist

6 načina za upravljanje brzo rastućom kompanijom

Paul Graham, programer i esejista, je jednom rekao „Start up je kompanija predodređena za brz rast“.  U stvari Graham je htio reći da ako kompanija raste sve ostalo će doći na svoje mjesto.  Zapravo, to je mnogo lakše reći nego uraditi. Samo ako ste bili dio startup-a koji je doživio rapidni rast, možete razumjeti obje strane medalje.

Sa jedne strane imate povećanje prodaje i počinjete da pravite od svoje kompanije ime i prepoznatljivost, dok sa druge postoji mnogo oscilacija u poslovanju, koje dovode do brojnih organizacijskih promjena.

Bez obzira koliko štete ili koristi donose ubrzanje i rast, morate istrpjeti sve nadolazeće promjene i suočiti se sa njima. Pitanje je kako to uraditi? Bez brige, tu smo da vam damo par savjeta kako upravljati sa brzo rastućom kompanijom.

Postavite srednjoročne ciljeve

Kada planirate biznis imate pregršt dugoročnih ciljeva, toliko i kratkoročnih, a da li uopšte imate neki srednjeročni cilj?

Henry Hsu, generalni direktor kompanije koja se bavi rastom i novim tržištima, kaže da plan svake karijere treba da sadrži:

  • Dugoročnu misiju i viziju. Gdje želite biti i kako to dostići.
  • Niz srednjoročnih planova. To je obično tri do pet godina raznih prekretnica i ciljeva koji služe kao odskočna daska ka zacrtanoj viziji.
  • Kratkoročne ciljeve. Oni se obično definisu za period od godinu dana do maksimum 18 mjeseci. Ti ciljevi su u funkciji ostvarenja srednjoročnih planova.

Održavajte kupce srećnim

Nije bitno u kojoj ste fazi rasta, nikad ne treba prestati slušati svoje kupce, ali nikad! Oni su ti koji imaju najrelevantnije ideje, najdirektniji  feed-back  i oni plaćaju račune.  Slušajte kupce sve vrijeme i ponašajte se u skladu sa njihovim zahtjevima. Ukoliko kupci nisu srećni sa vašim poslovanjem, moraćete uložiti mnogo napora da povratite njihovo povjerenje.

Nađite dobrog mentora

Mentor sa preduzetničkim iskustvom može skinuti mnogo tereta  sa vaših ramena. Imaćete koristi od njegovog iskustva. Ne dozvolite da vam ego ili ponos stanu na put. Neki od najuspješnijih preduzetnika su imali mentore. Mentor Bill Gates-a je bio 26 godina stariji Wareen Buffett, dok je Mark Zuckerbergu mentor bio Steve Jobs.

Richard Branson, engleski biznismen i investitor, izjavio je: „Nema veze koliko nevjerovatno pametni mislite da ste, ili koliko izvanredni, svaki start-up zahtijeva  makar jednog dobrog mentora“.

Oformite pravi tim

Od esencijalnog značaja je imati dobar i kvalitetan tim. Za brzo rastuću kompaniju poželjno je da članovi tima budu pametniji i od vas samih. Tim nije samo puki proizvod ili poslovna strategija. Tim predstavlja skupinu ljudi komplementarnih znanja i vještina koji dijele istu viziju i streme ka istom cilju.

Nicole Fallone je izjavio za Business New Daily da morate izabrati i zaposliti najbolje ljude, tako da je svako od njih zadužen za svoj sektor. Na taj način se možete fokusirati na širu sliku i sveukupnu strategiju. Lako je diskutovati o tome, ali oformiti kvalitetan tim je veliki izazov sa mnogo poteškoća.

Nije u pitanju samo zapošljavanje nove grupe ljudi. Mnogo toga treba dovesti u pitanje: Ko će da vodi tim? Da li menadžer može da rukovodi novim timom sa 20 članova, a prošli tim je sadržao samo 5? Da li će se slagati stari i novi članovi tima?

Uzmite u obzir finansijske implikacije

Kada se vaš posao brzo širi, postoji niz finansijskih implikacija koje treba uzeti u obzir. Terri Levine, biznis mentorka,  savjetuje svoje klijente da brzo naplate svoja potraživanja, zatim da smanje cijene 10-15% i da razmišljaju o refinansiranju ili pozajmnicama. Takođe treba ponuditi popust kupcima za brza i direktna plaćanja.

Treba se fokusirati na sledeća finansijska područja za upravljanje brzo rastućom kompanijom:

  • Kreirati budžet za vaše poslovanje
  • Razumjeti novčane tokove
  • Planirati troškove za zaposlene
  • Potražiti pomoć „spolja“ ukoliko je potrebno.

Oduzimajte dok dodajete

Bob Sutton, ekspert organizacionog ponašanja na Stanfordu, kaže:“Postoji mnogo stvari koje su nekad funkcionisale, a danas ne funkcionišu, tako da ih se morate otarasiti“. Mnogo toga nas usporava a da nismo ni svjesni toga.

Jedan od načina da oduzmemo dok dodajemo je zamjena lošeg dobrim. Chris Fry iz Tvitera je uzimao mobilne telefone svojih zaposlenih za vrijeme sastanka. Rezultat? Kraći i mnogo efektivniji sastanci.

Od osnivanja startup-a do upravljanja brzo rastućim biznisom biće potrebno mnogo taktičkih izmjena. Primjena dobrih strategija i brzo reagovanje u kritičnim situacijama će pomoći vašem biznisu da raste i bude uspješan.

 

Izvor: Entrepreneur

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top