6 brandova koji bi mogli nestati u 2015. godini

Apple i Google imaju iza sebe uspješnu godinu. Facebook, Disney i Amazon doživjeli su značajan rast, no ovo definitivno nije vrijeme pogodno za sve korporacije. General Motors morao je povući oko 27 miliona svojih vozila zbog tehničkih neispravnosti, a IBM još uvijek traži svoje mjesto u novom poretku svijeta tehnologije – možda baš nedavno najavljena saradnja s Appleom promijeni stvari.

Ipak, te dvije kompanije, iako u problemima, neće tako brzo nestati. No, ovo su 6 brandova koji bi mogli potpuno propasti u 2015. godini.

1. Radio Shack

Radi se o kompaniji čiji bi se primjer kako ne voditi biznis trebao izučavati u poslovnim školama širom svijeta. Radi se o teksaškoj kompaniji koja se u 70-im i 80-im godinama bavila prodajom jednim od prvih personalnih računara koji su se pojavili na tržištu. Tu veliku prednost koji su ostvarili ubrzo su izgubili nizom loših poteza, pa su se kasnije pokušavali isprofilirati prodajom baterija i popravkom tableta i laptopa. No, nijedan od  tih planova im nije uspio, te su u drugom kvartalu protekle godine izgubili 161 miliona dolara, i zabilježili pad prodaje od 13.4 posto. Trebalo bi se desiti pravo čudo da Radio Shack opstane.

2. American Apparel

Ova kompanija je zbog niza optužbi za seksualno zlostavljanje otpustila svoga izvršnog direktora Dov Charneya, koji je danas finansijski propao i preživljava tako da spava po kućama od prijatelja. No, da je Charney bio i najuzorniji građanin, American Apparel teško bi se spasio od propasti. Kompanija koja se nekada ponosila time što isplaćuje veće plate svojim zaposlenicima od konkurenata, od 2010 je izgubila preko 200 miliona dolara, a analitičari smatraju da je prodaja jedina opcija.

3. Sears

Tajkun Edward Lampert smatrao je da će spajanje Searsa i Kmarta biti posao iz snova. No, taj potez pokazao se kao noćna mora. Od spajanja Sears je samo jedan kvartal ostvario rast u prodaji, a cijena akcija im je u 2014 pala za 34 posto. Novca je sve manje, a prognoze za budućnost su crne.

4. Abercrombie & Fitch

Koliko su stvari u ovoj kompaniji bile loše u posljednje vrijeme govori podatak da nakon što je njihov izvršni direktor Mike Jefferies najavio odlazak  cijena akcija je odmah – porasla. Pod njegovim vođstvom Abercrombie & Fitch zabilježio je pad u poslovanju 11 kvartala zaredom, a cijene akcija u prošloj godini pale su za 12 posto. Premda, iako Jefferies odlazi on je postao sinonim za ovu kompaniju i novi čovjek na njenom čelu će imati izuzetno težak zadatak.

5. Martha Stewart Living Omnimedia

Stručnjaci su predviđali da će ova kompanija doživjeti svoj krah već u 2014, no ovu godinu su ipak nekako izdržali. Anonimni Daniel Denst došao je na čelo kompanije, srezao broj ljudi, te izdavačke poslove povjerio medijskoj korporaciji Meredith na period od 10 godina. Taj potez trebalo je da im donese 10 do 15 miliona dolara profita, a akcije su im narasle za 4 posto. Ipak, odjeljenje za prodaju Marthe Stewart izgubilo je 1.54 milona dolara u zadnjem kvartalu, pa uprkos oporavku, prodaja kompanije je najizvjesniji scenario.

6. Malayasia Airlines

Prije par godina bila su jedna od najpopularnijih aviokompanija. No, i prije misterioznog nestanka Leta 370 i rušenja njihovog aviona iznad Ukrajine, nalazili su se u velikim finansijskim problemima. Jedini razlog zašto još i danas opstaju je pomoć države. Promjena imena je samo jedna od stvari koje moraju učiniti ukoliko žele imati kakve-takve šanse da se i dalje održe u životu.

 

Izvor: Yahoo
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top