Grčka još uvijek nije postigla dogovor

Grčka i njeni povjerioci nisu postigli dogovor o reformama neophodnim za sporazum o isplati dijela kredita koji bi Atini omogućio finansijski opstanak.

Na radnom sastanku grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i šefa Eurogrupe Jeroena Dijselblema nije postignut dogovor, navode agencije.

Atmosfera je bila “konstruktivna” i “pozitivna”, ali neslaganja i dalje postoje između Atine, s jedne, i njenih kreditora i povjerilaca, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, s druge strane.

Cipras je u Brisel odnio plan reformi i budžetskih mjera na 46 strana. Prema pisanju štampe, u paketu su i reforma PDV-a, postepeno ujedinjavanje desetina cehovskih penzionih fondova, ograničenje prevremenog penzionisanja i ubrzavanje privatizacije.

Grčka sjutra mora da isplati MMF-u prvi dio od ukupno 1,6 milijarde eura koje dospijevaju u junu. Ako Atina bude imala novca za to, kaže jedan upućen izvor, očekuje se da će njena vlada predložiti da nastavi otplatu samo ako joj se obeća da će se postići cjelovit sporazum.

Poslanička grupa Ciprasove Sirize sastaće se danas da razmotri ponuđeni sporazum, što je ključno, jer je Ciprasu potrebna parlamentarna većina da progura reforme koje su uslov za isplatu.

Da bi se dogovor s kreditorima postigao prije 30. juna, kada ističe rok važenja paketa pomoći Grčkoj, drugog od 2010. godine, potrebno je da ga povjerioci i 19 zemalja eurozone odobre najkasnije na sastanku Eurogrupe 18. juna.

 

Izvor:Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top