5 zadataka za Britanca na čelu Meka | Ekonomist

5 zadataka za Britanca na čelu Meka

Mekdonalds prolazi kroz jedan od najtežih perioda u istoriji, a nakon pada prodaje i sve jače konkurencije, došlo je do smjene na čelu kompanije.

Lanac restorana brze hrane, koji je jedan od simbola američkog načina života, preuzeo je Britanac Stiv Isterbruk, koji pred sobom ima pet osnovnih zadataka.

  • Reputacija nezdrave hrane – Uprkos pokušajima da uvođenjem salata, morskih plodova i naizgled zdravijih sendviča promeni tu reputaciju, Mekdonalds i dalje većina ljudi vidi kao nešto “ukusno, ali prilično nezdravo”. Dodatni problem pravi glavna konkurencija, koja je ranije počela da promoviše hranljivije sastojke na svom meniju.
  • Preopterećen meni – Ovo posebno važi za SAD. U posljednjih deset godina, na “Mekovim” tablama se u Americi našlo čak 100 novih proizvoda. To usporava i redove, opterećuje mušterije, a pravi probleme i u kuhinji. Već nekoliko mjeseci se priča o “velikim rezovima” u meniju.
  • Više izbora za mušterije – U svijetu je sve popularnije davati kupcima više izbora, ali ne kroz širu lepezu proizvoda, već u okviru već postojeće ponude. Konkurentski “Čipotl” je poznat po tome da se obrok sastavlja u konsultaciji sa mušterijama. “Mekdonalds” je pokušao nešto slično, ali je zbog već postojeće dinamike kuhinje to pravilo dosta problema. Novi eksperimentalni projekat (uz tehnička pomagala) biće lansiran u 2.000 restorana ove godine.
  • Cijene – Mekdonalds odavno nije “jeftin, brz, ukusan obrok”. Uprkos menijima od jednog dolara u Americi, u ostatku svijeta je situacija mnogo drugačija i obrok koji zasiti prosječnu mušteriju sada košta više od glavnog jela u nekom “finijem restoranu”.
  • Spore reakcije – Mekdonalds se već godinama ponaša kao uspavani gigant, smatra “Njujork tajms”. Lancu je trebalo dvije godine da lansira obroke u tortiljama, koje su potrošači već izgustirali u konkurentskim lancima, prvi “salad bar” otvoren je tek nedavno u Australiji, a novi lideri kao što su “Fajv gajs” i “Čipotl” odavno diktiraju tempo.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top