5 veoma uspješnih preduzetnika i preduzetnica iz svijeta poznatih

Neki od najboljih holivudskih glumaca i glumica, odlučili su da sami kroje svoj karijerni put. Ne žele da zavise od producentskih kuća, reditelja i popularnosti – koja je često krhka i kratkotrajna, već od svoje ambicije i sposobnosti.

Sajt Inc.com napravio je listu nekoliko veoma sposobnih zvijezda.

      1. Džesika Alba (Jessica Alba)

Sreća u tome što je Alba imala alergijsku reakciju na deterdžent za veš, jeste u tome što je 2011. pokrenula svoju, sada već veoma uspješnu, kompaniju. Naime, zvijezda filmova “Sin City” i “Fantastic Four”, osnovala je startap “The Honest Company”, koja prodaje više 100 netoksičnih proizvoda, uključujući pelene, šampone, kućnu hemiju… Ima online prodaju ali i maloprodajne objekte uključujući “Whole Foods” i “Target”.

Zanimljivo je da je njena kompanija optužena da je lagala kupce oko prisustva sastojaka u određenim proizvodima, kao i zbog krema za sunčanje za koje se tvrdi da su bez efekta. Uprkos tome, kompanija zarađuje 300 miliona dolara godišnje, i vrijedi 1.7 milijardi dolara.

  1. Džordž Kluni (George Clooney)

Kluni je dobio dvije velike filmske nagrade, ali najveću “pobjedu” nije odnio uz pomoć filma. Prodaja kompanije, čiji je suvlasnik, a koja se bavi proizvodnjom tekile “Casamigos”, donijela mu je minimum 700 miliona dolara.

  1. Riz Viterspun (Reese Witherspoon)

Još jedna glumica i dobitnica Oskara, serijska je preduzetnica. Osnovala je čak tri kompanije u proteklih nekoliko godina. Suosnivačica je “Pacific Standard” (2012. godine), produkcijske kuće koja je lansirala hit filmove “Gone Girl” i “Wild”.
Zatim, tri godine kasnije, lansirala je modni i lifestyle brend “Draper James”, startap koji je dobio 10 miliona dolara investicije, a prodavaće se u prodavnicama lanca “Nordstrom”.

Njen najnoviji poduhvat jeste multimedijska kompanija “Hello Sunshine”, koja će se baviti uključivanjem “ženske” literature u TV i film.

Pored svega toga, ona je i producentkinja hit serije, čija je i glavna junakinja, “Big Little Lies”. Sve vam je jasno.

  1. Sofija Vergara (Sofia Vergara)

Jedna od najplaćenijih zvijezda, junakinja serije “Modern Family”, Vergara je takođe i suosnivačica produkcijske i marketinške kompanije “Latin World Entertainment”, vrijedne više miliona dolara, i kompanije koja se bavi digitalnim medijima “Raze”.

Vergara i njen partner u osnivanju kompanija Luis Balaguer, lansirali su svoju prvu firmu 1994. godine, kada su uočili da malo talenata iz Latinske Amerike imaju svoje agente. Kompanija sada predstavlja neke od najvećih zvijezda sa španskog govornog područja, kao što su Alejandra Espinoza i Rafael de La Fuenta.

Kompaniju “Raze” Vergara je osnovala sa Balaguerom, ali i sa bivšim predsjednikom “Fox TV Studios”, Emilijanom Kalemzukom. Cilj je produciranje sadržaja usmjerenog na populaciju Latinske Amerike kroz nekoliko platformi.

  1. Džesika Simpson (Jessica Simpson)

Simpsonova je karijeru počela kao pop zvijezda, da bi jedno vrijeme bila senzacija reality televizije, pre nego što je ušla u preduzetnički svet 2006. godine. Sa svojom majkom Tinom En Dru (Tina Ann Drew), osnovala je “Jessica Simpson Collection”, liniju obuće, a kasnije i ženske odjeće, nakita i naočara. Najnoviji poduhvat uključuje i liniju odjeće za bebe. Više od 10 godina, koliko je njen brend prisutan, kompanija joj donosi milijardu dolara svake godine (prema Forbsu).


 

Izvor: BIZLife

 

Komentariši

Top