5 tajni koje ne treba da dijelite sa kolegama | Ekonomist

5 tajni koje ne treba da dijelite sa kolegama

Radnim danima sa kolegama i koleginicama provedemo više vremena nego sa najbližima. Dobro ih poznajemo – njihove slabosti, smisao za humor, navike, „bubice“… Iako smo dosta bliski sa kolegama htjeli to ili ne, neke stvari ipak ne bi trebalo da dijelimo sa njima.

Koje tajne ne treba odavati na poslu? Krenite od toga da ono što ne biste željeli da zna vaš šef, nemojte govoriti na poslu, piše Wall Street Journal.

  1. Vaša lična i politička uvjerenja

Posao nije mjesto da dijelite vaše viđenje o abortusu, nekompetentnim političarima, i o politici generalno. Ako imate suviše radikalna viđenja o političkim temama – suviše ste lijevo ili desno orjentisani, mnogi vas neće uzeti za ozbiljno. Takođe, politika može da razjedini, više nego da ujedini.

  1. Zdravstveno stanje ili bolest, do detalja

Kada ste toliko bolesni da ne možete da radite posao efektivno, treba da kažete poslodavcu ukratko šta je u pitanju i koliko ćete odsustvovati. Nemojte opisivati bolest do detalja, i koje ljekove koristite…

  1. Da li konzumirate alkohol i/ili marihuanu

Iako je medicinska marihuana u mnogim zemljama legalna, informaciju da konzumirate marihuanu treba da zadržite za sebe. Cio proces legalizacije jeste i biće osjetljiva tema, i mnoge vaše kolege to neće primiti sa odobravanjem.

Takođe ako ste noć prije pili i bili na ludoj žurci, to takođe ne treba da dijelite sa kolegama.

Nikada ne znate kada će vas neko „uzeti na zub“ zbog vaših „sitnih“ grijehova.

  1. Visina plate

U mnogim firmama zabranjeno je da dijelite informaciju o visini vaše plate. To i ima smisla, jer postoji rizik da će kolege biti ljubomorni jedni na druge. Moguće je da će biti ljubomorni na vašu platu ali i da ćete se vi osećati potcijenjeno. Problem je u tome što vi ne znate da li drugi govore istinu, a i nemate uvijek uvid u to koliko ko i šta zaista radi. Dalje, šta možemo sa tom informacijom? Ako želite povišicu, pokažite da zaslužujete više svojim radom i sposobnostima, a ne zato što Janko ili Marko imaju više od vas.

  1. Finansijske ili porodične probleme

Svih ih imamo, i kad krenu da nas pritiskaju, teško je usredsrijediti se na posao. Najradije bi se povjerili kolegi, i olakšali dušu. Ali, uzdržite se od toga. Nikad ne znate do koga će doći informacija o vama, a da to niste htjeli.

Izvor:bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top