5 savjeta koje trebate usvojiti za uspješnu radnu sedmicu

5 savjeta koje trebate usvojiti za uspješnu radnu sedmicu

Produktivna radna sedmica najviše zavisi od toga na šta ste fokusirani svaki dan, tj. koliko vremena provodite na aktivnostima koje su najvažnije za dobro poslovanje.

Ako mnogo radite, to ne znači da ste najproduktivniji, a na koji način možete postići što produktivniju radnu sedmicu pomoći će Vam izbor Entrepreneura:

 

1. Prestanite planirati, počnite raditi

Osim kada se radi o nedeljnim ili mjesečnim planiranjima, ako planirate za vrijeme dok bi trebali raditi, posao ili neće biti napravljen, ili će ga trebati napraviti neko drugi. Stoga, nemojte odugovlačiti nego se bacite na posao.

 

2. Ne trebate reći “da” na svaki zahtjev

Kako je rekao Warren Buffet: “Razlika između uspješnih i vrlo uspješnih ljudi je što vrlo uspješni kažu “ne” na gotovo sve. Iako je vrlo često lakše reći “da”, svaki put kada se složite s nečim što ne pruža dobre rezultate, gubite kontrolu nad rasporedom.

 

3. Ne trudite se da budete pefekcionisti

Ako sve vrijeme ganjate perfekcionizam, trebaće Vam duže da napravite zadatke i bićete manje produktivni. Previše ćete vremena potrošiti na jedan zadatak, pa ćete (ne)svjesno zanemariti ostale odgovornosti.

 

4. Zapisujte stvari

Ne oslanjajte se toliko na sjećanje jer Vas može iznevjeriti kada vam je najvažnije. Umjesto da se oslonite na vlastitu memoriju, uzmite hemijsku u ruke i zapisujte stvari. Unutar radne nedelje tako valjano ćete rasporediti  prioritete.

 

5. Osvrnite se i vrednujte dostignuća

Prije nego započnete novu radnu sedmicu, a nakon što ste završili prethodnu, osvrnite se na to što ste postigli, zajedno sa stvarima koje ste imali u planu. Na taj način, naučićete iz grešaka i s novim spoznajama ući u novu i uspješniju radnu sedmicu.

 

Izvor: Entrepreneur.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top