5 pametnih poteza na početku karijere koji će vam se kasnije isplatiti

Kako često puta ističemo, bolje žaliti za stvarima koje su se dogodile, nego za onima koje nisu. Isto to važi i za vašu karijeru. Kako ne bi žalili za stvarima koje niste učinili, dok ste bili mlađi, donosimo neke strateške poteze koje bi trebalo da učinite što prije, od kojih ćete kasnije zasigurno imati koristi.

1. Riskirajte dok možete 

U dvadesetima je svakako lakše preuzeti rizik, nego kasnije, a nije isključeno ni to da pratite samo ono što kaže srce. Takođe, sada ćete imati i više snage i vremena pa ćete moći da radite više, a i neće vam teško pasti poslovna putovanja i slično, jer još uvjek nemate sopstvenu porodicu, koja vas čeka kod kuće.

2. Pristup drugima 

Postoji toliko stvari koje možete da naučite od onih koji su iskusniji i uspješniji od vas: od toga kako se nositi s teškim situacijama, kako najbolje sarađivati s drugima, kako napredovati i td. Nemojte da se bojite da zatražite pomoć od drugih, koji imaju više iskustva.

3. Kontakt s ljudima

Ostanite u kontaktu s bivšim kolegama i ostalim ljudima koje upoznajete na svom poslovnom putu, a to danas nije težak posao, pored svih društvenih platformi. Nikada ne znate s kim ćete morati da sarađujete u budućnosti, a neko od njih mogao bi da bude i vaš sljedeći poslodavac.

4. Iskoristite svaku priliku

Ovdje prije svega mislimo na plaćene edukacije, besplatne seminare i stručna usavršavanja, koje vam omogućava firma. To vam itekako može pomoći za usavršavanje vještina.

5. Budite dostupni 

Neka drugi ljudi znaju ko ste: budite prisutni na društvenim mrežama, učestvujte na odgovarajućim platformama i forumima, odazovite se na razna poslovna i privatna druženja i slično. Nikad ne znate ko se tako može zainteresovati za vas. Ipak, pazite da sadržaj koji objavljujete i izgovarate uvjek bude primjeren.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top