5 koraka za stvaranje bilo koje navike | Ekonomist

5 koraka za stvaranje bilo koje navike

Promijeniti navike ponekad znači promijeniti život iz korijena. Ukoliko nijesmo istrajni u svojoj namjeri da napravimo taj najteži, prvi korak ka promjeni, osuđujemo sebe na obrasce koji nam nijesu ni od kakve koristi i ulazimo u začarani krug loših reakcija.

Nebitno da li želite izgubiti na težini, napisati knjigu, promijeniti posao ili možda samo živjeti ispunjen i pozitivan život, najprije morate razviti nove navike.

Srećom, taj put je jednostavniji nego što na prvi pogled izgleda. Jednostavniji ne znači istovremeno i lagan: morate se obavezati i zaista željeti očekivanu promjenu, inače ćete odustati čim stvari postanu malo komplikovanije.

Prvi korak: Izaberite jednu novu naviku

Vjerovatno biste željeli promijeniti nekoliko stvari, ali za početak se fokusirajte samo na jednu. Previše novih promjena odjednom može dovesti do brzog zasićenja, opterećenosti, a na kraju i odustajanja. Radite na svojoj prvoj novoj navici intenzivno, makar mjesec dana, prije nego što odlučite uvesti narednu.

Drugi korak: Napredujte malim koracima

Postupnost i sistem ,,korak po korak’’ je dobar način da uspijete. Počnite se jednom novom navikom i malim koracima. Na primjer, ukoliko želite da krenete sa jogom, činite to najprije nekoliko minuta dnevno. Isto važi za pisanje ili bilo koju drugu vještinu. Želite da uvrstite više povrća u vašu ishranu? Pojedite jedan komad dnevno te postepeno povećavajte količinu. Na ovaj način smanjujete rizik otpora promjeni i veća je vjerovatnoća da će se vaša nova navika ustaliti.

Treći korak: Uskratite sebi izbor

Donesite odluku i radite na njoj svaki dan u isto vrijeme, mjesec dana. Ne pravite od toga veliku stvar. Jednostavno počnite. Postoje neke stvari koje radimo bez razmišljanja. Kao primjer za to su naše svakodnevne rutinske aktivnosti koje obavljamo tokom dana. U početku možete napraviti sebi mini podsjetnik kako biste u isto vrijeme svaki dan obavljali dati zadatak. Nakon određenog vremena, to ćete raditi bez razmišljanja.

Četvrti korak: Podijelite informaciju o napretku

Sigurni smo da imate makar jednog prijatelja koji vam pruža punu podršku na vašem putu ka uspjehu. Podijelite sa njim informaciju o svojoj novoj navici i izvještavajte ga o svom napretku. Nije bitno imate li osobu koja će sa vama dijeliti tu novu naviku (npr. partner za trčanje) ili nekoga sa kim ćete samo pričati o tome. Sama činjenica da sa nekim dijelite svoje novo iskustvo pomoći će vam da istrajete. Prijatelj vam može pružiti podršku kada poželite odustati ili vas može podstaknuti da odete i korak dalje.

Peti korak: Nagradite sebe

Uspješno održavanje nove navike samo po sebi je nagrada. Svejedno, pronađite i druge načine kako ćete proslaviti svoje mini uspjehe. Pritom nemojte birati velike nagrade koje ne možete sebi baš često priuštiti. Naime, ako održavanje navike postane teško, frustriraće vas pomisao da ne možete priuštiti nagradu, a uložili ste velik napor. Stoga, razmislite o nekim simboličnim nagradama.

Najvažnije pitanje od kojeg zavisi uspjeh vaše nove navike upravo je ovo – zašto ste odlučili uvesti novu naviku u svoj život? Šta time želite postići? Uz očite razloge, zapitajte se postoje li i neki skriveni razlozi za to? Što više dobrih argumenata imate, veća je vjerovatnoća da će se vaša navika održati.

Komentariši

Top