4 koraka do rješenja haosa na poslu | Ekonomist

4 koraka do rješenja haosa na poslu

Koliko vas se svakodnevno susreće sa stresom na poslu? Neke situacije, ipak, nose sa sobom više stresa od ostalih i ozbiljno narušavaju vaš emotivni balans.

To su one situacije koje su vas skoro naterale do suza, kada ste mislili da je sve više crno nego bijelo.

Ukoliko želite da što lakše riješite probleme, slijedite naredna 4 koraka:

1.Prođite kroz emotivnu detoksikaciju

Vi ste ljudsko biće, a ne mašina, zato nemojte zanemarivati svoje emocije. Negativne emocije na kraju mogu dovesti do fizičkog bola ili čak bolesti, zato nemojte da ih ignorišetei, već ih što pre eliminišite. Kako? Najprije pokušajte da definišete kako se osjećate. Potom razmislite zbog čega se tako osjećate i koje misli su uzrokovale pojavu sumnje, straha, frustracije.

Sve kreće od Vaših misli, ali najbitnije od svega je što Vi imate mogućnost da ih kontrolišete.

Ako birate svoje misli, onda birajte one koje Vas čine da se osjećate dobro i sigurno.

2.Razložite situaciju

Kada ste uspostavili emotivni mir, pređite na problem. Probajte da smireno opišete situaciju iz koje tražite izlaz, onako kako bi to učinio novinar ili neko ko nije deo problema. Zapišite sve činjenice – šta se desilo i zbog čega se desilo, potpuno objektivno. Ispitajte situaciju sa svih strana kako biste je bolje razumjeli. Pristupite problemu kao što bi na primjer doktor pristupio pacijentu koji traži pomoć. Da li biste više voljeli da doktor počne da paniči ili biste voljeli da bude smiren i kaže Vam da će sve biti u redu? Naravno, ovo drugo.

3.Napravite plan za rješenje problema

Nakon što ste uspostavili emotivni balans i objektivno sagledali situaciju, vreme je da pređete na rješenje problema. Napišite nekoliko alternativa koje bi mogle da Vas izvedu iz krizne situacije. Razmislite koje korake bi svaka alternativa podrazumijevala, a zatim izaberite onu koju možete najlakše da primijenite, odnosno koja Vam najviše prija.

4.Tražite pozitivne strane

Dozvolite da Vas svako iskustvo nauči kako da lakše kontrolišete svoje misli i osjećanja. Svaka situacija, koliko god bila teška, ima svoju svrhu. Kako biste inače znali za šta ste sve sposobni i sa čim sve možete da se nosite. Vaš lični i poslovni napredak je (najbolji) deo rešavanja problema.

Kada se nađete u nekoj teškoj situaciji, pokušajte da primenite ova 4 koraka kako biste stresnu situaciju pretvorili u priliku za učenje i razvoj.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top