3 osobine preduzetnika koje dijete treba da stekne za uspješan život

Još u ranom djetinjstvu, moj deda mi je usadio preduzetničke osobine, koje ne samo da su oblikovale moju buduću stazu uspjeha, kao preduzetnika, već su i izgradile parametre mog mentalnog sklopa i života uopšte.

Kada sam postao otac, znao sam da želim iste te osobine prenijeti i na moju djecu, bez obzira na to čime će se baviti kasnije u životu, jer izrasli oni u preduzetnike, ili ne, znaću da su izrasli u bolje ljude, samim tim sto posjeduju vještine jednog preduzetnika.

Uprkos tome, što postoji toliko mnogo preduzetnika u svijetu i mnogo ogromnih resursa za preduzetništvo, borio sam se da nađem bilo kakve vodiče, kako da djeca nauče ove važne vještine. Tada smo moj brat Adam i ja odlučili: ako već ne možemo naći vodič- napisaćemo ga. Kreirali smo naš sajt, „Kidpreneurs“, knjigu i program, da pomognu učiteljima i roditeljima, da nađu način, kako da njeguju vrijednosti preduzetništva u svijetlim, mladim umovima buduće generacije.

Dijeljenje vrijednosti preduzetništva sa svojom djecom, može biti odličan način da izgrade veoma važne karakterne crte, koje će im jako koristiti u životu. Dakle, ovo su tri karakterne osobine koje su potrebne svakom djetetu, a i uputi, kako da ih tome naučite.

1. SAMOPOUZDANJE

Vjerovanje u sebe i svoje sposobnosti, da se prebrode životni izazovi, je temelj uspjeha odraslih i osnovni uslov za zdrav rast djece u adolescente i ranu zrelost.

Po riječima Jennifer Crocker, psihologa sa univerziteta u Mičigenu, instituta za socijalna istraživanja, djeca sa jakim samopouzdanjem izrastaju u adolescente koji imaju mnogo manje šanse da se uključe u opasne društvene aktivnosti, kao što su droga i alkohol, a imaju i bolje rezultate u školi.

Preduzetništvo izgrađuje samopouzdanje, zasnovano na vašim unutrašnjim motivacionim faktorima, bolje nego bilo koja druga aktivnost. Mene je naučilo važnosti vjerovanja u svoje ideje i svoje sposobnosti za pronalaženje rješenja. Naučilo me je koliko su presudno važni dobri i iskreni odnosi. To su vrijednosti, koje ja želim da moja djeca imaju, a i vi tome možete učiti svoju djecu.

KAKO? Kada podstaknete djecu na preduzetništvo, morate ih pustiti da sami donose odluke i podržite ih da naprave izbore. Čak i kada znate da te odluke ne mogu biti ispravne, iz vaše perspektive kao odraslih, dozvolite da vaša djeca imaju sopstvene ideje i počnu da preduzimaju korake koji će ih voditi.

Ako dijete recimo želi da otvori štand za limunadu, ili nešto slično, radite sa njim kao roditelj-partner, ali ne nužno i kao autoritet.

Kada dajete djeci prostora da uče i da donose odluke, to će pomoći izgradnji samopouzdanja u njima i kod budućeg donošenja ličnih odluka. Oni već znaju da vi znate sve odgovore, ohrabrite ih da pronadju svoj put, koji ne uključuje to da vi pravite izbore za njih, kada i gdje je to prikladno.

Kada meni djeca postavljaju pitanja, volim da ih izazovem i vratim pitanjem : “Nisam siguran, sta ti misliš?“ Ovo ih podstiče da razmišljaju o problemima, grade samopouzdanje i stav.

2. ISTRAJNOST

Bez obzira koliko želite da zaštitite svoje dijete, da ne osjeti bol, razočarenje, ili neuspjeh – ipak hoće. To će im se sigurno desiti, kao što je i vama. Podučavajući svoju djecu preduzetništvu, pomoći ćete im da nauče šta je neuspjeh, a da ga se ne plaše. Što je još važnije, naučiće kako da se oporave od njega.

Sve je u vašem načinu razmišljanja. Zar se ne biste osjećali bolje, kad pošaljete svoju djecu od kuće, znajući da ste ih opremili istrajničkim duhom, koji će im biti potreban da savladaju sve lekcije na svom životnom putu.

KAKO? Dozvolite svojoj djeci neuspjeh. To je vjerovatno najteža stvar koju treba uraditi kao roditelj, ali oni moraju naučiti da je u redu ne uspjeti, čak i kada su se jako potrudili. Važna uloga za vas je da kao trener pomognete da pronadju rešenje i oporave se od neuspjeha. Ne rješavajte probleme umjesto njih, ne krivite svijet, ni spoljne okolnosti. Ne činite im uslugu.

Da li je njihov naučni projekat bio neuspješan? Saosjećajte sa njima, ali onda pitajte, kako bi možda promijenili ishod? Nisu ušli u fudbalski tim? Dozvolite im da budu uznemireni, ali ih sljedećeg jutra pitajte, kako planiraju da udju u tim sledeće godine?

To ne dolazi kroz pritisak, već kroz uputstva. Navedite ih da misle kako oni mogu da priđu problemima drugačije i pretvore ih u uspjeh. Ohrabrite ih da traže rešenja i lekcije uz neuspjeha.

3. KREATIVNOST

Svijet se mijenja, a radna mjesta nase generacije se znatno razlikuju od radnih mjesta naših roditelja, ili njihovih roditelja. Rijetki su oni koji misle da će se poslije fakulteta odmah zaposliti u dobroj firmi i tu ostati do penzije. Ekonomska kultura danas jednostavno tako ne funkcioniše i ne biste željeli da vaša djeca povjeruju u to.

Preduzetnici moraju da budu kreativni. Oni rešavaju probleme pronalaženjem kreativnih rješenja. To je vještina koja će im biti od pomoći cijelog života, bez obzira na to, da li će raditi u poslovnom okruženju, ili za sebe. Kreativnost je danas suštinska poslovna vještina. Naučite svoju djecu dok su mladi, da stvore prostor za svoje kreativne ideje i poduhvate.

KAKO? Odvojite vrijeme da vježbate i podstičite djecu na kreativnost i nove ideje. Kako mogu uraditi školski projekat bolje? Kako mogu pronaći rješenje za ono zbog čega se žale i doživljavaju kao problem, umjesto da budu nezadovoljni?

Pomozite im i naučite ih kako da budu kreativni sa idejama. Napravite zajedno listu mogućih rješenja problema. Odvojite vrijeme za stvaranje sa svojim djetetom. Kreativnost je vještina koja će im koristiti uvijek u životu.

 

Matthew Toren
Izvor: Entrepreneur

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top