3 liste koji svaki preduzetnik mora praviti - Ekonomist

3 liste koji svaki preduzetnik mora praviti

Pokretanje sopstvene kompanije je kao ostvarenje snova: niko Vam ne govori kada trebate biti u kancelariji, možete birati sastanke na koje ćete ići, a tu su i neograničeni odmori. Uzdah – život jednog preduzetnika. Tako fleksibilno, tako nevjerovatno. Kada bi bilo tako jednostavno.

 

Ove prednosti su vrlo vjerovatno bile na strain “prednosti” na za i protiv listi koju ste pravili prije nego li ste krenuli sa svojim biznisom. Ali prava istina je da ste sada zauzetiji nego ikad.

 

Struktura i organizacija su ključ uspjeha preduzetnika. To znam zato što bez svojih listi nikada ne bih završio nešto u kući ili na poslu.

Za one preduzenike kojima je potrebna mala pomoć oko organizacije, evo tri liste koje trebaju praviti:

 

1. To-do lista

Zaista trebate imati jednu ovakvu listu. Svoju listu struktuiram tako da na njoj budu sve obaveze koje imam tog dana, ali možda vama više odgovara da to bude nedeljna lista stvari koje morate obaviti. Druga varijanta je da pravite to-do listu po projektu ili klijentu.

 

2. Outsource lista

Ukoliko nešto možete uraditi, ne znači i da trebate. Razumijem da je kontrolisanje teška stvar od koje treba poneka odustati – posebno kada pričamo o Vašem biznisu. Uradićete sve kako bi biznis bio uspješan. Pa zašto ne dati nekom drugom Vašu to-do listu?

Outsourcing će Vam omogućiti da se fokusirate na zadatke u kojima ste dobri – i moguće povećati šanse za zaradom. Dakle, napravite listu svih svakodnevnih poslova koje treba odraditi ali tako da ne morate Vi fizički da ih odrađujete. Zadaci kao što su zakazivanje sastanaka, rezervisanje letova, postavljanje sadržaja na blog i održavanje naloga na društvenim mrežama se mogu lako riješiti. Uštedjećete mnogo vremena ako zaposlite nekog ko će to raditi za Vas. Kada nađete osobu koja će Vam pomagati, napravite i listu svih projekata na kojima želite da radite na ostvarivanju toga.

 

3. To-become lista

Veliki sam fan Oprine mantre: “Postajete ono u šta vjerujete”. Jednom kada odlučite da ćete nešto uraditi, to postaje lakše da se ostvari. Ako odete korak dalje, pa to i zapišete onda ste zaista napravili veliki korak. Dr. Gail Matthews, profesor na Dominican University of California je rekao da ukoliko zapišete svoje ciljeve, mogućnost da ih ostvarite je veća za 33%.

Ova lista može sadržati bilo šta što želite u životu. Čak i onda kada niste sigurni kako bi ispunili taj cilj, zapišite ga. Pravljenje to-became liste će Vas držati motivisane, odgovornije i podsjećaće Vas na ono što Vam je bitno kao in a Vaš biznis. Držite ovu listu na sigurnom mjestu i podesite podsjetnik na svom telefonu koji će Vas svakih nekoliko mjeseci podsjetiti da provjerite listu i vidite šta ste postigli do tada.

 

Prevod: Amra Pupović

Izvor: Entrepreneur.com

 

 

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top