3 ključna koraka koja će vas dovesti do uspjeha | Ekonomist

3 ključna koraka koja će vas dovesti do uspjeha

Da li duboko u sebi znate da vas ono čime se trenutno bavite neće dovesti do uspjeha o kome sanjate? Da li ste shvatili da vas vaš posao ne ispunjava i smatrate da ćete baveći se nečim drugim biti mnogo zadovoljniji?

Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja, ali još uvek ne znate kako da zakoračite na put poslovnog uspjeha, evo 3 koraka koja vam mogu pomoći:

  1. Otkrijte talente

Jednom prilikom upitao sam klijentknju tokom koučinga kako može da iskoristi svoje talente kako bi razriješila jednu situaciju na radnom mjestu. „Kako to misliš, da iskoristim talente? Mislim, znam lepo da pjevam, kako to da upotrijebim na poslu?!”

Kako otkriti talente? Osvrnite se na sve ono što ste do sada radili. Da li postoji nešto što ste neočekivano lako i uspješno radili, pritom i uživali u tome (ovo ne mora nužno da bude povezano sa vašom strukom)? Na primjer, možda ste u nekom momentu morali da budete mentor nekom zaposlenom, ili da dekorišete kancelariju, organizujete proslavu za zaposlene. Sve ono što radite sa lakoćom ukazuje na vaše talente. Takođe, pitajte ljude oko vas šta je ono u čemu ste dobri, jer tako možete da počnete da razmišljate o sebi u nekom drugačijem svjetlu i otkrijete nove mogućnosti. Vaši talenti mogu biti ono o čemu nikada niste razmišljali.

  1. Radite sa drugima

Na jednoj radionici gdje učesnici treba da kroz timski rad dostignu što veći broj odgovora na određeno pitanje, uglavnom kao prvu strategiju kako to postići izlože sledeće: „Pa, svako neka napiše po 10, a ima nas ukupno osmoro, tako da, kad se sve sabere naći ćemo 80 odgovora”. A potom pojasnim da je to samo puki zbir pojednačnih napora, ne sinergetski, timski pristup.

Zato je sinergija sljedeći korak koji je važan na putu ka uspjehu i pronalaženju satisfakcije. U radu sa drugima ćete prepoznati gde možete dati svoj najveći doprinos dijeleći svoje talente. Sinergetski efekat je ono što se desi kada dvoje ili više ljudi rade zajedno – kvalitet i kvantitet zajedničkih rezultata prevazilazi kvalitet i kvantitet zbira pojedničnog rada. Uključene strane imaju mnogo više energije i entuzijazma. Takođe, radeći sa drugima, možete da uočite šta su njihovi talenti. Kada znate talente onih oko vas, onda možete bolje da radite zajedno, kao i u vezi sa čim možete da ih pitate za pomoć.

  1. Fokusirajte se na snage

Kada na treninzima pitam učesnike da podigne ruku onaj ko odmah može da navede svojih 10 mana, skoro svi odmah podignu ruku, a u pozadini se začuje žamor: „Naravno!”, „Ima ih na pretek.”, „Može li 15?”. Onda ih upitam: „A ko može da navede svojih 5 vrlina?”. Tu i tamo neko podigne ruku, ostali sa zamišljenim izrazom lica gledaju po strani i nisu sigurni da li imaju spreman odgovor na to pitanje.

Slažem se, niko nije savršen i lako je izlistati nečije mane, ali ako se fokusirate na ono što nemate, nikada nećete otvoriti vrata uspjeha. Potrebno je da se fokusirate na vaše snage, jer je to ono što vam daje neophodnu energiju da se pokrenete. Istraživanja su pokazala da ako se usavršavamo u nečemu u čemu smo već dobri, to donosi neuporedivo veći rezultat nego ako se usavršavamo u nečemu u čemu nismo dobri. Na primjer, možda znate da ispričate priču tako da privučete pažnju svih prisutnih. Da li znate lako da zasmijete i oraspoložite druge ljude? Da ih slušate? Fokusiranje na snage pomaže vam da prihvatite sebe i druge, i  da se otvorite za nove mogućnosti u vašem životu.

Koje su Vaše snage i talenti? Jeste li razmišljali kako možete da ih iskoristite u radu sa drugima?

Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top