220 miliona eura za razvoj dubrovačkog aerodroma

220 miliona eura za razvoj dubrovačkog aerodroma

Vlada Hrvatske je odobrila finansiranje projekta Razvoj aerodroma u Dubrovniku, a troškove će osim nje snositi i Evropska komisija te sami aerodrom.

Vlada Hrvatske je danas donijela odluku o finansiranju projekta “Razvoj aerodroma Dubrovnik”, ukupne procijenjene vrijednosti 220 miliona eura, kojom omogućuje Upravi sklapanje ugovora s izvođačima radova, javlja Hina.

Radovi bi, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, trebali početi u maju i junu i potrajati do 2019. godine.

Ministar objašnjava da je Evropska komisija, odnosno Glavna uprava za tržišnu konkurenciju, najviši iznos za sufinansiranje javnim sredstvima odredila u iznosu 145 miliona eura.

Današnja Vladina odluka odnosi se na osiguranje finansiranja najviše do tog iznosa, dok je sami aerodrom u Dubrovniku obavezan osigurati preostali iznos 75 miliona eura, uključivši i PDV.

Izgradnja i dogradnja objekata

Računa se da će glavnina ukupnih sredstava biti pokrivena novcem iz fondova Evropske unije.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je kazao kako se u dubrovački aerodrom ulaže gotovo jednak iznos kao u zagrebački, te da će glavnina ulaganja biti pokrivena iz evropskih fondova.

Projekt  obuhvata izgradnju i dogradnju objekata, što uključuje uzletno-slijetnu stazu, staze za vožnju i stajanje, osnovne staze, postrojenje za skladištenje gorivom, objekte za prihvat i otpremu te rekonstrukciju i izgradnju kompleksa putničkog terminala.

Tu su uključeni i objekti spasilačko-vatrogasne službe, upravne zgrade, sistema vodosnadbijevanja, odvodnje i rukovođenja otpadom, elektrosnadbijevanje, kao i izgradnja objekata na “zemaljskoj strani”, što uključuje pristupne ceste i parkirališta za automobile i autobuse.

Predviđena je i nadogradnja različitih objekata za potrebe snadbijevanja i podrške, uključujući izmještanje postrojenja za skladištenje i snadbijevanje gorivom, poboljšanje elektroprenosnog sistema, poboljšanje spasilačko-vatrogasne službe i dogradnju raznih servisnih građevina.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top