21 nova bušotina u SAD – nafta opet pada

Cijene nafte su danas potonule, u svijetlu pada prerađivačke aktivnosti u Kini, najvećem svetskom potrošaču energenata.

Uz to, snažan dolar i znaci povećanja proizvodnje nafte u SAD izvršili su dodatni pritisak na pad cijena, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 20 centi na 47,94 dolara, dok je nafta tipa “brent” za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi na 54,54 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Jačanje dolara, slabi podaci iz prerađivačkog sektora Kine i rast proizvodnje nafte u SAD dodatno su zabrinuli igrače na tržištu nafte”, rekao je predsjednik sektora za naftu i gas u Aziji i Pacifiku kompanije EY Sanjev Gupta.

Podaci iz Pekinga su pokazali da je ključni indeks koji mjeri prerađivačku aktivnost u Kini u julu pao na 15-mesečni minimum, bacivši sijenku na rast druge po veličini svjetske privrede.

Indeks upravljanja nabavkom, kog izračunava analitička kuća Kejksin (Caixin), iznosio je 48,2 poena u julu i to je najniži nivo od aprila 2014, kada je indeks iznosio 48,1 poen.

U Americi je prošle nedjelje, prema podacima kompanije “Bejker Hjuz”, otvorena 21 nova bušotina.

Očekuje se da će američka centralna banka prije kraja godine početi da podiže kamatne stope, što će ojačati dolar i učiniti naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge, slabije, valute.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top