Do 2025. skoro 2 miliona bankara ostaće bez posla

Zbog razvoja tehnologije u idućih pet godina će nestati oko trećina sadašnjih poslova u bankarstvu, rekao je u intervjuu za Blumberg nekadašnji prvi čovjek američke banke Siti grupa (Citigroup) Vikram Pandit, prenosi Poslovni.hr.

Vještačka inteligencija i robotika smanjuje potrebu za radnicima u pojedinim sektorima banaka, poput računovodstva, kaže Pandit koji sada vodi investicionu kompaniju Orogen čiji je i suosnivač.

Prema procjenama Siti grupe u izvještaju iz marta prošle godine, zbog automatizacije bez posla će između 2015. i 2025. ostati 770.000 zaposlenih u bankama u SAD, te milion u Evropi. Na ta tmurna predviđanja naslanja se istraživanje Evropske bankarske federacije objavljeno u srijedu koje pokazuje da su banke u Evropskoj uniji zatvorile prošle godine 9100 poslovnica i otpustile oko 50.000 radnika zbog sve veće popularnosti internet bankarstva. Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU spustio se na 189.000, što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju godine ranije. Sektor je na kraju godine zapošljavao oko 2,8 miliona ljudi, najmanje od 1997. godine, pokazuje analiza.

Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope. Zbog niskih kamata krediti su jeftiniji, pa banke manje zarađuju kao i na ulaganjima.

S druge strane izvršni direktor JP Morgana Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) u junu je istakao kako se prenaglašava uticaj tehnologije na radna mjesta u finansijskoj industriji. Dok uvođenje automatizacije pomaže u rezanju troškova banke, s druge strane otvara niz drugih radnih mjesta, smatra Dajmon. Dodao je da će broj zaposlenih u bankama rasti, ali s tehničkim obrazovanjem.


 

Izvor: Poslovni.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top