2014. - još jedna odlična godina na finansijskim tržištima! | Ekonomist

2014. – još jedna odlična godina na finansijskim tržištima!

Još jedna godina je na izmaku i vrijeme je za podvlačenje crte i donošenje odluke o tome da li je godina bila dobra ili loša. Kada su u pitanju finansijska tržišta, u godini na izmaku dogodilo se nekoliko velikih pomaka cijena na kojima su mnogi investitori ostvarili značajan profit. Na valutnom tržištu došlo je očekivanog jačanja američkog dolara, a akcije na razvijenim tržištima su iz dana u dan rasle te godinu završavaju na najvišim nivoima u istoriji.

Od početka godine američki dolar je u odnosu na euro ojačao približno 10,5%, a razlog je značajno bolja situacija u američkoj ekonomiji u odnosu na situaciju u ekonomijama eurozone. Radi toga je američka centralna banka odlučila da počne da zateže monetarnu politiku, a Evropska centralna banka dodatno da popušta, što je uzrokovalo značajan odliv kapitala iz Evrope u SAD. Analitičari MTradinga su najavljivali jačanje dolara, te smatraju da će dugoročno američka valuta i dalje dobijati na vrijednosti.

Među najtrgovanijim valutama na svijetu najveći pad vrijednosti imao je japanski jen koji je u odnosu na američki dolar oslabio čak 15% te nastavio trend slabljenja koji je u toku posljednjih nekoliko godina. U posljednje tri godine jen je u odnosu na dolar izgubio čak 38% vrijednosti. Razlog slabljenja jena je posvećenost japanske vlade i centralne banke podsticanju rasta stope inflacije i ekonomskog rasta radi čega centralna banka štampa ogromnu količinu novca i ubrizgava ga u finansijski sistem.

Američke akcije danas ponovno rastu, a indeks SP500 nalazi se na rekordno visokom nivou. Momentalna vrijednost na platformama MTradinga iznosi mu 2090,00 poena što je 14,2% iznad vrijednosti s početka godine. Prosječan porast uz reinvestirane dividende u posljednjih 50 godina mu je 9,8% što znači da je i ova godina kao i 2012. i 2013. donijela natprosječno visok prinos.

Njemački indeks DAX takođe je u više navrata rušio rekordne vrijednosti te godinu završava sa porastom od 4% i momentalno se nalazi samo 2% ispod najvišeg nivoa u istoriji koji je dosegao prije nekoliko nedjelja.

U ovoj godini se moglo profitirati i na padu cijena korištenjem tzv. short-sellinga koji domaćim investitorima omogućuje sve više brokerskih kuća. Od popularnih instrumenata treba izdvojiti zlato kome je cijena u ovoj godini pala dodatnih 3% te momentalno iznosi 1193 dolara po unci i naftu kojoj je cijena od početka godine pala više od 40% što je iznenadilo skoro sve učesnike na tržištu.

Analizu pripremio:

MTrading

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top