17,5 milijardi dolara za Ukrajinu | Ekonomist

17,5 milijardi dolara za Ukrajinu

Međunarodni monetarni fond dogovorio je s Ukrajinom novi paket pomoći u vrIJednosti od 17,5 milijardi dolara koji bi mogao da poraste i na 40 milijardi u naredne četiri godine, uz pomoć drugih kreditora.

Ukrajina je zasad dobila 4,6 milijardi dolara u okviru paketa od 17 milijardi koji je dogovorila s MMF-om prošle godine, ali je taj program u teškoćama pošto je razorni rat na istoku Ukrajine opustošio njenu ekonomiju.

Suočena s bankrotom, Ukrajina je prošlog mjeseca tražila od MMF-a da zamijeni taj program s novim koji bi vratio povjerenje u njene finansije.

Direktorka MMF Christine Lagarde rekla je da je “novi program nudi važnu priliku Ukrajini da pokrene ekonomiju u ključnom trenutku istorije te zemlje”.

Program je najavljen nešto prije nego što su lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke poslije maratonskih razgovora objavili mirovni sporazum za istok Ukrajine.

Četvorogodišnjii paket pomoći podržaće hitnu ekonomsku stabilizaciju u Ukrajini, ali i postaviti hrabru politiku reformi s ciljem da se obnovi snažan rast na srednji rok i poboljša standard života, rekla je Lagarde. Ona je rekla da će pomoć MMF podržati i druge međunarodne institucije.

“Od različitih izvora zajedno, procjenjuje se da će ukupni finansijski paket biti oko 40 milijardi dolara”, rekla je direktorka MMF novinarima.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top