14 odsto radnika u Crnoj Gori radi na crno | Ekonomist

14 odsto radnika u Crnoj Gori radi na crno

U Crnoj Gori 14 odsto zaposlenih radi na crno, a 16 odsto prima dio zarade preko računa na koji se plaćaju porezi i doprinosi, a ostatak na ruke. Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković smatra da bi Uprava za inspekcijske poslove trebalo da odradi kompletnu kontrolu tržišta rada. Nakon toga, potrebno je sprovesti zajedničku akciju kojom bi se zaštitili radnici, a da ne ide na štetu poslodavca.

‚‚Tokom naredne godine vidjećemo koje su slabosti na tržištu rada i u privrednoj sferi, kako bi mogli da napravimo najbolje uslove za ekonomski ambijent kada je u pitanju radni odnos i tržište rada”, kazao je Bošković.

Redovne penzije

Vlada je predložila zakon, koji će uskoro razmatrati parlament, da se penzije naredne godine ne usklađuju, s obzirom na to da postoji negativan trend, odnosno deflacija i pad zarada. To znači da će visina penzija ostati iste i u 2015.

Socijalni karton prioritet

Novi zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti dao je zeleno svijetlo za projekat uvođenja informacionog sistema socijalnog staranja, takozvani socijalni karton.

Na bazi njega će se, kako je objasnio ministar, obavljati obračun isplata i kompletno rukovođenje sistemom socijalne i dječije zaštite.

Ministarstvo je u pripremi samog socijalnog kartona napravilo reviziju svih 35 hiljada predmeta u Crnoj Gori. Nakon toga su donijeta nova rješenja za 32,4 hiljada predmeta, a 3,19 hiljada je ukinuto.

Izvor: mina-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top