CBCG: Odobreno neznatno manje kredita | Ekonomist

CBCG: Odobreno neznatno manje kredita

Centralna banka Crne Gore

Banke u Crnoj Gori su na kraju oktobra odobrile kredite u ukupnom iznosu od 2,5 milijardi eura, što je 0,2 odsto manje u odnosu na septembar, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Prema podacima CBCG, u odnosu na oktobar 2015. godine odobreno je 1,5 odsto manje kredita. Odnos između kredita i depozita u oktobru je bio niži nego u istom mjesecu 2015. godine i iznosio je 0,88 odsto.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva i to 77,1 odsto. Ukupni depoziti su na kraju oktobra na mjesečnom nivou zabilježili pad od 0,4 odsto na 2,84 milijarde eura, dok su na godišnjem nivou porasli 6,9 odsto.

Oročeni depoziti činili su 44,4 odsto ukupnih, a oni po viđenju 55 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 45,3 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 42,5 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju oktobra iznosili su oko 1,49 milijardi eura, što je 0,2 odsto više nego u septembru, dok su u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine uvećani pet odsto. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 54,8 odsto, a oni po viđenju 45,2 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top