Satja Nadela: Vještačka inteligencija ne može da zamjeni ljude | Ekonomist

Satja Nadela: Vještačka inteligencija ne može da zamjeni ljude

Izvršni direktor Microsofta Satja Nadela ocijenio je da bi njegova, kao i rivalske kompanije trebalo da se fokusiraju na kreiranje sistema vještačke inteligencije koja bi ljudima bila od koristi, a ne koja bi preuzimala njihove poslove.

Microsoft je među kompanijama koje tehnologiji daju ljudsku inteligenciju i sposobnosti, no njegov šef u razgovoru za Bloomberg izrazio je uvjerenje da bi razvoj ove oblasti trebalo preusmjeriti na razvoj takav da ona koristi ljudima, a ne da im otima poslove.

Nadela je najavio da će tokom učešća na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu govoriti o ovoj temi, kao i o ratu za talente u oblasti vještačke inteligencije koji se vodi između komapnija Google, Apple, Microsoft, Amazon i Facebook, a koji bi kao posljedicu mogao da ima to da će mašine zamijeniti ljude, umjesto da im pojednostave posao.

On je nedavni upozorio i svoje i rivalske zaposlene kako bi trebalo da se klonejeftinih trikova koji pokazuju moć vještačke inteligencije bez očuvanja radničkog dostojanstva.

„Osnovna potreba svake osobe je mogućnost efikasnog korišćenja vremena, a ne da im kažemo da ćemo ih zamijeniti“, istakao je Nadela.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top