Slabljenje dolara podiže cijenu nafte | Ekonomist

Slabljenje dolara podiže cijenu nafte

Cijena nafte na Londonskoj berzi premašila je juče nivo od 56 dolara za barel, što je bilo uslovljeno slabljenjem američkog dolara nakon izjave novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa da jaka nacionalna valuta narušava konkurentnost kompanija izvoznica iz te zemlje.

Drugi razlog rasta cijene nafte bila je i najava zvaničnika Saudijske Arabije da će sniziti nivo proizvodnje, kako bi istrajala u odluci o smanjenju proizvodnje u skladu sa sporazumom Organizacije zemalja-izvoznica nafte – OPEC, kao i pojedinih nezavisnih proizvođača, poput Rusije. Na osnovu ovog sporazuma proizvodnja bi u prvih šest mjeseci definisanih ovim planom trebalo da bude snižena 1,8 miliona barela dnevno, kako bi se ponuda uskladila s potrošnjom.

Rast cijene barela brenta na Londonskoj berzi juče je iznosio 66 centi, pa je pred zatvaranje dostigla 56,52 dolara, dok se barelom “lake” američke WTI nafte trgovalo po 78 višoj cijeni od 53,15 dolara.

Istovremeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njihovih proizvožača početkom sedmice bila 47 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja i iznosila 52,17 dolara za barel.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top