CBCG: Neto priliv stranih direktnih investicija 312 miliona eura | Ekonomist

CBCG: Neto priliv stranih direktnih investicija 312 miliona eura

Prilivi stranih direktnih investicija tokom prvih deset mjeseci prošle godine iznosili su ukupno 593,9 miliona eura, dok je odliv sredstava iz zemlje u istom periodu iznosio 281,2 miliona eura, preliminarni su podaci Centralne banke Crne Gore.

Neto priliv stranih direktnih investicija, koji predstavlja razliku između ukupnog priliva i odliva tokom prvih deset mjeseci 2016. iznosio je 312,7 miliona eura.

„Najveći dio odliva odnosio se na isplatu dividendi jedne kompanije, dok se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iz zemlje odlilo 16,7 miliona eura“, navodi se u Biltenu CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 253,4 miliona eura, što se odnosi na 42,7 odsto ukupnog priliva, od čega je u nekretnine uloženo 102,9 miliona eura, a u preduzeća i banke 150,4 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 150,9 miliona eura, što predstavlja 25,4 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su ukupno 189,6 miliona eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top