Zabrinutost ulagača zbog odluke OPEC-a i kineskog izvoza obara cijenu nafte | Ekonomist

Zabrinutost ulagača zbog odluke OPEC-a i kineskog izvoza obara cijenu nafte

Cijene sirove nafte na globalnom tržištu snižene su tokom protekle sedmice skoro tri odsto, što je bilo uslovljeno zabrinutošću ulagača zbog smanjenja nivoa proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte – OPEC, kao i o pesimističnim podacima o rastu kineske ekonomije, čiji nivo uvoza u najvežoj mjeri utiče na ukupni nivo tražnje.

Barelom brenta se na Londonskoj berzi prošle sedmice trgovalo po 2,9 odsto nižoj cijeni od 55,45, dok je barel američke „lake“ WTI nafte na Njujorškoj berzi koštao 52,37 dolara.

Oprez ulagača i smanjen nivo tražnje koji je oborio cijenu bio je uslovljen iščekivanjem vijesti o mogućem dogovoru o samnjenju proizvodnje na početku ove godine od 1,2 miliona barela dnevno.

Predstavnici Saudijske Arabije najavili u da je nivo proizvodnje u toj zemlji umanjen na manje od 10 miliona barela na dan, što je najniže od februara 2015. godine, uz očekivano dodatno smanjenje idužeg mjeseca.

U međuvremenu objavljen je i podatak da je kineski izvoz tokom 2016. snižen čak 7,7 odsto, što predstavlja najveći pad od 2009. godine. Ulagače je u manjoj mjeri ohrabrio podatak o rekordnom uvozu nafte tokom decembra od 8,5 miliona barela dnevno, no to nije bilo dovoljno da otkloni zabrinutost za situaciju u kineskoj privredi.

Budući da je Kina drugi najveći svjetski proizvođač nafte nivo tražnje u toj zemlji u velikoj mjeri utiče na cijenu, a svaki negativan trend najavljuje pad kupovne moći i smanjenje buduže kupovine, zbog čega ulagači postaju oprezniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top