Cijene hrane niže petu godinu zaredom | Ekonomist

Cijene hrane niže petu godinu zaredom

Cijene hrane na globalnom nivou snižene su petu godinu zaredom, saopštili su predstavnici Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization) – FAO.

Cijena žitarica postepeno je snižavana tokom prošle godine, da bi na kraju je zabilježila pad 39 odsto u odnosu na rekordno visoku cijenu iz 2011. godine.

Proteklu godinu obilježio je pad od 1,5 odsto indeksa cijena hrane. Ovaj indeks registruje mjesečne promjene cijena žitarica, ulja, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

Cijena šećera u 2016. porasla je trećinu, dok je biljno ulje od decembra 2014. godine zabilježilo najveće poskupljenje. Pad cijena žitarica je, međutim, prevagnuo nad poskupljenjem šećera i ulja.

Cijena šećera uvećana je zbog slabljenja brazilskog reala u odnosu na američki dolar i očekivanog poskupljenja proizvodnje u brazilskim područjima uzgoja šećerne trske.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top