IATA u 2017. očekuje rekordan profit avio-kompanija | Ekonomist

IATA u 2017. očekuje rekordan profit avio-kompanija

Globalne avio-kompanije ove godine mogle bi da ostvare rekordan profit procijenjen na skoro 40 milijardi dolara, izjavio je generalni direktor Međunarodnog udruženja za avio-saobraćaj – IATA Aleksandar de Žunijak, skrenuvši pažnju, međutim, na opasnost od terorizma, mogućeg naglog poskupljenja nafte, kao i protekcionizma.

De Žunijak, koji je od 1. septembra na čelu IATA, takođe je pozvao zemlje iz jugoistočne Azije da ulože veća sredstva u infrastrukturu kako bi adekvatno odgovorile na rastuću tražnju za avio-saobraćajem u tom brzo rastućem regionu, prenijela je agencija France presse.

Prema njegovim riječima neto dobit globalne avio-industrije dostići će 39,4 milijarde dolara, što predstavlja rast u odnosu na 35,3 milijarde dolara iz 2015. godine.

De Žunijak je istakao i da su avio-kompanije imale koristi od oštrog pada cijena nafte i otpornosti koju je turistički sektor pokazao na usporavanje rasta globalne ekonomije.

Procjene IATA su da će troškovi avio-kompanija na gorivo biti sniženi na 127 milijardi dolara u ovoj godini, što je 44 odsto niže u odosu na 2014. godinu, kada su cijene nafte premašile nivo od 100 dolara za barel.

“Biće to prvi put od 2004. godine da na gorivo otpada manje od petine ukupnih operativnih troškova avio-kompanija”, navodi se u saopštenju IATA.

Cijene nafte su u proteklim dvjema godinama snižene da bi u februaru dodatno skliznule na nivo ispod 30 dolara za barel, što je 13-godišnji minimum, zbog prekomjernih globalnih zaliha.

Direktor IATA je, međutim, poručio da je nerealno očekivati da takva situacija potraje zauvjek.

“Šta ako cijene nafte iznenada porastu, istom brzinom kao što su pale? Šta ako se teroristička aktivnost dodatno proširi i intenzivira? Šta će se dogoditi ukoliko neka velika ekonomija doživi tvrdo prizemljenje? Da li aktuelna protekcionistička retorika nagriza tražnju za globalnim povezivanjem”, pitanja su koja je otvorio De Žunijak.

Foto: Reuters
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top