Najava kupovine udjela Crnogorskog telekoma uslovila oštar rast akcija HT | Ekonomist

Najava kupovine udjela Crnogorskog telekoma uslovila oštar rast akcija HT

Cijena akcija Hrvatskog telekoma tokom jučerašnje trgovine na Zagrebačkoj berzi dostigla je najvišu vrijednost od septembra 2013. godine, popevši se na 180 kuna, što je prouzrokovano najavom o preuzimanju većinskog udioa u Crnogorskom Telekomu. Berzanski indeksi nakon ovoga uvećani su oko jedan odsto, čime su dostigli najviši nivo u posljednjih šest godina. Crobex je porastao 0,98 odsto na 2.056,04 poena, što je najveća vrijednost od avgusta 2011.

Akcije Hrvatskog telekoma bile su najlikvidnije i u redovnom trgovanju, uz promet od 5,9 miliona kuna. Dnevni cjenovni rast iznosio je 5,18 odsto, kada je dostidnuto 176,70 kuna, na koliko se stabilizovala nakon cijene od 180 kuna, koja je uslijedila neposredno nakon objave da HT preuzima većinski udio najvećeg crnogorskog telekomunikacionog operatora. Prihod Crnogorskog telekoma tokom prvih devet mjeseci 2016. iznosio je 69,4 miliona eura, dok je EBITDA iznosilla 24 miliona eura.

U HT su poručili da većinski udio u Crnogorskom telekomu kupuju vlastitim sredstvima, da se nijesu zadužili i da akvizicija neće uticati na ulaganja i planove u Hrvatskoj. Kompanija ocjenjuje da je cijena koju su platili fer što je, kako dodaju, potvrdio i nezavisni savjetnik angažovan za procjenu prilikom akvizicije.

Odlični poslovni rezultati Crnogorskog telekoma osnovni su razlog optimizma vlasnika akcija HT, budući da sa više od 140.000 korisnika fiksne telefonije obuhvata 93,6 odsto tržišnog udjela, a uz to ima i 73.000 korisnika širokopojansnog interneta, dok optičkom mrežom pokriva 53.000, odnosno 27 odsto ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori.

HT je vlasnički udio nad crnogorsnim pandanom kupio od Magyar Telekoma, kompanije u čijem je većinskom vlasništvu Crnogorski telekom bio od 2005. godine. Magyar Telekom će se, prema najavama, nakon prodaje udjela fokusirati na mađarsko tržište.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top