Libor nakon osam godina ponovo iznad jedan odsto | Ekonomist

Libor nakon osam godina ponovo iznad jedan odsto

Londonska međubankarska kamatna stopa (London InterBank Offered Rate) – Libor uvećana je ove sedmice na jedan odsto, prvi put nakon 2009. godine, dok su globalne kamatne stope nastavile rast, budući da se učekuje ubrzan privredni rast i povećanje stope inflacije.

Libor je u srijedu bio fiksiran na 1,00511 odsto, nakon što je dan ranije iznosio 0,99872 odsto, našavši se na najvišem nivou u posljednjih osam godina, kada je iznosio 1,00688 odsto, nakon čega je uslijedio pad. Globalna referentna kamatna stopa za 350.000 milijardi dolara vrijednosti finansijskih proizvoda širom svijeta uvećana je skoro 0,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Libor se u Sjedinjenim Američkim Državama koristi za definisanje kamatnih stopa na hipotekarne i studentske kredite, kao i za varijabilne kamatne stope kod korporativnih zaduživanja. Za libor su vezana i plaćanja kamata na najmanje 10.000 milijardi dolara vrijednih kredita i od 150.000 do 160.000 milijardi dolara vrijednosti derivata.

Rast libora ponovo je uslijedio sredinom 2016. godine, podstaknut oporavkom cijena nafte, kao i ublaženim strahovanjima ulagača od mogućih globalnih poremećaja, nakon neočekivane referendumske odluke Velike Britanije o istupanju iz Evropske unije.

Visina libora uslovljena je ročnošću kredita, a razlog zbog kojeg je relativno niska u odnosu na druge kamatne stope je u visokom kreditnom bonitetu banaka na tržištu, dok varira u zavisnosti od situacije i perspektive pojedinih valuta na tržištu.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top