12 znakova da ste loš radnik | Ekonomist

12 znakova da ste loš radnik

Uvijek postoje bolji i lošiji radnici, međutim, šta ako ste grozan radnik? To ne mora da znači da ste lijeni ili nećete uspjeti u poslovnom svijetu nego se možda samo bavite pogrešnim poslom.

Ipak, ako ne želite da vas proglase lošim radnikom hitno se riješite ovih osobina.

Ne pazite na tačnost

Dolazite na posao kako vam se prohtje i često kasnite. Zaboravljate na rokove koje su vam postavili šefovi i ulijećete usred poslovnih sastanaka.

Uvijek imate spremne izgovore

Ne možete uvijek davati izgovore jer ste nesposobni da obavite zadatke koje ste dobili. Nekad radnik treba da prizna da je kriv za svoj neuspjeh.

Ulažete minimum

Radite taman toliko da ne dobijete otkaz. Čim vam poslodavac da neki zahtjevniji zadatak postajete ogorčeni. Svi primjećuju tako lošu radnu etiku.

Volite tračarenje

Tračanje nije loše, ali treba izbjegavati zle, sitničave glasine. Takvi komentari uništavaju reputaciju.

Mislite da ste najpametnija osoba na poslu

Samopouzdanje je dobro, ali treba znati granicu. Niko ne voli arogantne kolege.

Ne vjerujete u misiju ili vrijednosti svoje kompanije

Smatrate da su ciljevi vaše kompanije glupi kao i njen izvršni direktor. Možda ste u pravu, ali ako nemate dobro mišljenje o firmi u kojoj radite, počnite da tražite novi posao. Ovdje samo traćite vrijeme.

Manje ste produktivni od kolega

Sigurno nisu svi talentovaniji od vas nego se vi manje trudite i ne posvećujete vašim zadacima istu količinu vremena kao i vaše kolege.

Ne slažete se ni sa kim

Moguće je da su svi u kompaniji grozni, međutim, možda ste ipak problem vi …

Redovno se izvinjavate ljudima

Svakodnevno se za nešto izvinjavate kolegama ili šefu. To je ili iritantna navika ili sve čega se primite uprskate.

Uvek tražite neki izlaz

Odbrojavate minute do kraja radnog vremena i ne želite da preuzmete odgovornost. Nije vam stalo do posla niti ste predani onome čime se bavite.

Stalno imate neke zahtjeve

Na poslu treba pregovarati oko plate, satnice, zadataka i beneficija kako ne biste postali nečiji otirač. Ako stalno nešto zahtijevate, a nemate vidljivih rezultata iza sebe, onda je posljedica loša reputacija.

Nedostaje vam podsticaja

Savršeno vam odgovara biti prosječan. Ne ulažete energiju u ono što radite. Takvi radnici u nekim firmama ostanu godinama, ali druge ih zamijene nekim ko ima strasti i ne miri se olako sa prosjekom.

 

Izvor: Express

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top