SAD: Proizvođačke cijene na najnižem nivou | Ekonomist

SAD: Proizvođačke cijene na najnižem nivou

Vašington — Proizvođačke cijene u SAD su u julu zabilježile najveći pad od septembra prošle godine, povučene naniže slabljenjem cijena energenata i hrane.

Prema podacima američkog ministarstva za rad, proizvođačke cijene su prošlog mjeseca potonule za 0,4 odsto, što je prvi pad od marta i najveći pad od prošlog septembra kada su cijene smanjene za 0,5 odsto, prenosi agencija AP.

U godini dana zaključno sa julom, proizvođačke cijene su pale za 0,2 odsto posle rasta od 0,3 odsto u godini dana zaključno sa junom, javlja agencija Rojters.

Cijene energenata su u julu opale za 1,0 odsto, a hrane za 1,1 odsto u odnosu na jun. Cijene kukuruza su skliznule naniže za 22,2 odsto, što je najveći pad od septembra 1996. godine.

Čak i kada se izuzmu promenljive katergorija hrane i energenata, bazne cijene su pale za 0,3 odsto, što je najveći pad od februara prošle godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top