Kako je biznisu u Njemačkoj? | Ekonomist

Kako je biznisu u Njemačkoj?

Perspektive za poslovanje njemačkih preduzeća su možda u izvjesnoj mjeri pomračene kao rezultat spoljnih ekonomskih rizika, ali su i dalje povoljne.

“Spoljni uslovi su vjerovatno jedan od ključnih razloga zašto kompanije sa većim oprezom gledaju na narednih šest mjeseci. Ipak, ukupni ekonomski uslovi za poslovanje kompanija su i dalje povoljni”, navodi se u februarskom izvještaju njemačkog ministarstva finansija, a prenosi agencija Frans pres.

Njemačka, kao najveća evropska ekonomija, porasla je u prošlom kvartalu za 0,3 odsto, po istoj stopi kao i u prethodna tri mjeseca, pokazali su prošlonedjeljni podaci.

Poslije rasta od 0,4 odsto iz prva dva kvartala 2015. godine, bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke je u čitavoj prošloj godini porastao za 1,7 odsto, podstaknut prije svega vladinom potrošnjom i potrošnjom domaćinstava.

“U uslovima rastućeg zapošljavanja i izazova migracione krize, privatna i javna potrošanja bi trebalo da nastave da rastu. Situacija na tržištu rada je takođe početkom godine bila pozitivna. Zapošljavanje raste, a nezaposlenost je ponovno pala i to po većoj stopi nego u prethodnim mjesecima”, saopštilo je ministarstvo.

Za 2016. godinu, vlada u Berlinu predviđa rast BDP-a od 1,7 odsto, navodi Frans pres.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top