CG očekuje više srpskih turista | Ekonomist

CG očekuje više srpskih turista

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović kaže da u ovogodišnjoj sezoni očekuje da će Crnu Goru posjetiti oko 400.000 turista iz Srbije.

To je za oko 30.000 više nego u 2015. godini.

On je novinarima rekao da je prošle godine Crnu Goru posjetilo oko 370.000 turista iz Srbije i da su ostvarili 1,9 miliona noćenja.

“Ove godine očekujemo porast broja srpskih turista, prije svega zbog unapredjenja infrastrukture, ali i brojnih manifestacija koje se održavaju tokom sezone”, objasnio je Gvozdenović i dodao da srpski turisti na crnogorskom primorju prosječno borave osam dana, a da se očekuje boravak ove sezone bude produžen u prosjeku za pola dana.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će na Sajmu turizma u Beogradu predstaviti svoju ponudu, a posjetioce očekuju i popusti za rane rezervacije.

Ministar je dodao da se Crna Gora kvalitetom i primerenim cijenama bori za svoju poziciji na tržištu i u ovoj sezoni i dodao da će cijene ostati na prošlogodišnjem nivou.

“Srbija je veoma značajno tržište za Crnu Goru”, rekao je on i dodao da turisti iz Srbije čine 25 odsto ukupnog broja turista.

Kako je najavljeno, u planu su i čarter letovi od Beograd do Tivta, što za turiste znači niže cijene, jer bi tada hotelijeri nudili povoljnije paket aranžmane.

Ocijenjeno je i da je bi cijene karata Montenegro erlajnz mogle biti niže i za 10 do 15 odsto, kada bi se smanjile takse na beogradskom aerodromu.

Prema riječima Gvozdenovića, u 2015. godini Crna Gora je imala prihod od turizma od 800 miliona evra. Crnu Goru je prošle godine posjetilo 1,75 miliona turista, što je 13 odsto više nego u 2014. godini, a ostvareno je preko 11 miliona noćenja.

Prema izvještaju Svjetskog savjeta za turizam i putovanja 2015. godine, koji analizira trendove rasta 184 zemlje u kojima je turizam strateška grana, Crna Gora je među prve tri destinacije po prognozi brzine razvoja u narednom desetogodišnjem periodu.

Navedeno je i da se u sezoni individualne cijene noćenja u privatnom smještaju na crnogorskom primorju kreću od osam do 20 evra.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top