Pakt "odmrzao" cijene, ali očekivanja nisu svijetla | Ekonomist

Pakt “odmrzao” cijene, ali očekivanja nisu svijetla

Cijene nafte su nastavile oporavak uoči sastanka ministara za naftu Irana i Iraka i nakon sporazuma Saudijske Arabije i Rusije o zamrzavanju proizvodnje.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u martu poskupila je 10 centi, ili 0,34 odsto na 29,14 dolara za barel, dok je evropska nafta tipa “brent” za aprilske isporuke skočila 20 centi, odnosno 0,62 procenta na 32,38 dolara, prenosi agencija AFP.

Cijene ove sirovine survale su se za oko 70 odsto od juna 2014. godine, pogođene prevelikom ponudom, slabom tražnjom i zabrinutošću zbog globalnih ekonomskih izgleda.

Dodatni pritisak na cijene nafte vrši obnova iranskog izvoza “crnog”zlata” na tržišta u svijetu, nakon ukidanja međunarodnih sankcija Teheranu prošlog mjeseca, uvedenih zbog njegovog nuklearnog programa.

Cijene nafte su od petka do utorka ujutro bile neprekidno u usponu pošto su se Moskva i Rijad, dva najveća svjetska proizvođača, pripremali za razgovor u vezi sa preobilnom ponudom koja je dovela do kolapsa cijene barela i urušavanja globalnih tržišta.

Ipak, načelni sporazum između Saudijske Arabije, lidera u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusije, Venecuele i Katara o zamrzavanju proizvodnje na rekordnim nivoima iz januara, umjesto smanjenja, ostavio je gorak ukus u ustima trgovaca, što je juče tokom dana rezultiralo zaokretom uzlaznog trenda cijena oba tipa nafte.

Sastanak u Teheranu između istorijskih rivala, Irana i Iraka, kao i Venecuele, pružio je danas određenu podršku cijenama ove strateške sirovine.

“Irak i Iran su dve zemlje koje će doprinijeti rastu proizvodnje iz država OPEK-a ove godine”, izjavio je direktor kompanije “JBC Enerdži Azija” u Singapuru, Ričard Gori, u intervjuu za “Blumberg televiziju”.

Postizanje sporazuma između njih će, prema mišljenju Gorija, biti vrlo teško, posebno kada je u pitanju Iran, imajući u vidu činjenicu da je ta zemlja tek počela izvoz nakon ukidanja zapadnih sankcija.

“Ne bih očekivao da nafta probije nivo od 40 dolara za barel prije druge polovine godine, jednostavno zato što je tržište i dalje preplavljeno ponudom”, dodao je.

Tržišni strateg kompanije IG iz Singapura, Bernard Ou, kaže da se “investitori nadaju da će ove tri članice OPEK-a doći do neke vrste sporazuma za ublažavanje problema prevelike ponude”.

“Međutim, dobijanje saglasnosti, posebno Irana, biće vrlo teško. Zbog toga je, potencijal rasta cijena nafte ograničen”, zaključio je Ou, a prenosi AFP.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top