Kineski zaokret baca sjenku na Njemačku | Ekonomist

Kineski zaokret baca sjenku na Njemačku

Povjerenje investitora u Njemačkoj je u februaru palo na najniži nivo od oktobra 2014. godine.

Berzanski indeksi pali su usljed usporavanja rasta kineske privrede i zabrinutosti u pogledu profitabilnosti banaka u evrozoni, javila je njujorška agencija “Blumberg”.

Indeks povjerenja investitora i očekivanja analitičara, koji izračunava njemački institut ZEW, u februaru je skliznuo na 1,0 poen sa 10,2 poena iz januara, navodi njujorška agencija, dodajući da su anketirani ekonomisti predviđali pad indeksa na nulu.

“Usporavanje svjetske ekonomije i neizvesne posljedice pada cijena nafte vrše pritisak na ZEW-ov indeks ekonomskog povjerenja”, izjavio je direktor ZEW-ovog odeljenja za međunarodne finansije Saša Štefen.

Privredni rast Kine usporava, jer se njena ekonomija okreće od tradicionalnog industrijskog sektora ka sektoru usluga, a takav zaokret, kako ocjenjuje “Blumberg”, ugrožava njemački izvoz, izazivajući istovremeno strah na globalnim tržištima i ugrožavajući povjerenje.

Prošlonedjeljna rasprodaja bankarskih akcija je, takođe, zaprijetila da priguši slabašan oporavak kreditiranja i da ograniči blagi oporavak evrozone, navodi njujorška agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top