Francuzi grade 1.000 km solarnog auto-puta | Ekonomist

Francuzi grade 1.000 km solarnog auto-puta

Nazvani su Wattway i jedan kilometar takvog auto-puta može da proizvede dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5.000 stanovnika.

Francuska kreće u projekat koji će označiti novo doba izgradnje puteva i energetike. Francuska ministarka ekologije i energije Segolene Rojal najavila je kako država kreće u gradnju 1.000 kilometara takozvanih “solarnih puteva”. Riječ je o potpuno novoj tehnologiji, gdje se na površinu kolovoza stavljaju solarni paneli, koji će generisati električnu energiju.

Nazvani su ” Wattway” i jedan kilometar takvog auto-puta može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje naselja od 5000 stanovnika.

Barem je tako deklarisano u najavi kompanije Colars, koja proizvodi solarne panele koji će se ugrađivati na nove francuske auto-puteve. Jasno je, dakle, da će 1.000 kilometara takvih solarnih kolovoza proizvesti dovoljno električne energije za 5 miliona domaćinstava, što je otprilike 8 odsto cjelokupne populacije u Francuskoj. Ovakva tehnološka rješenja su višestruko korisna, a ukoliko se neko pita kako će solarni paneli izdržati promet stotina hiljada vozila, proizvođač garantuje da su dovoljno čvrsti i napravljeni tako da pneumatici vozila bolje prijanjaju na takvu podlogu nego na klasični asfalt, piše Zimo.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top