Dogovor Rusa i Arapa o proizvodnji nafte

Dva najveća svjetska proizvođača nafte, Rusija i Saudijska Arabija, dogovorila su da zadrže proizvodnju nafte na nivou iz januara, javlja njujorška agencija “Bloomberg” pozivajući se na izjavu katarskog ministra za energetiku Mohamada bin Saleha al-Sada.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kao što su Venecuela i Nigerija, pozivale su na održavanje hitnog sastanka naftnog kartela kako bi se razgovaralo o cijenama nafte koje su od sredine 2014. godine izgubile preko 70 odsto vrijednosti, prenosi Russia Today.

Poslije sastanka sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom, saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi je izjavio da će zamrzavanje proizvodnje na nivou iz januara biti “adekvatno”, ali da njegova država još uvek želi da zadovolji tražnju klijenata.

Saudijska Arabija je prethodno insistirala na tome da neće smanjiti proizvodnju, jedino pod uslovom da svi vodeći proizvođači van kartela pristanu na saradnju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top