Mario Dragi: Ako zakuca kriza, znamo šta ćemo | Ekonomist

Mario Dragi: Ako zakuca kriza, znamo šta ćemo

Predsjednik ECB Mario Dragi izjavio je da ta institucija neće oklijevati da djeluje u uslovima najnovije ekonomske i tržišne krize, prenosi britanski list Gardijan.

“Kako bismo evrozonu učinili otpornijom, potrebni su doprinosi iz svih političkih sfera. ECB je spremna da odradi svoj dio posla”, izjavio je Dragi u obraćanju Evropskom parlamentu.

“Kao što smo najavili na našem monetarnom sastanku u januaru, Upravni savjet ECB će početkom marta potencijalno razmotriti aktuelni monetarni stav”, kazao je Dragi.

Za pružanje podrške oporavku evrozone su, prema njegovim riječima, potrebne fiskalne mjere, dok su akcije za unaprjeđenje poslovne klime od ključnog značaja za povećanje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje produktivnosti.

Dragi se osvrnuo i na krizu koja je zahvatila bankarski sektor u posljednjih nekoliko dana.

“Od početka decembra, došlo je do generalnog pogoršanja klime na tržištima, a naročito tokom protekle nedjelje. U tom okruženju, akcije su značajno pale, pri čemu su dionice banaka evidentirale najveće gubitke, kako u svijetu tako i u Evropi”, izjavio je Dragi.

Takav pad bankarskih akcija je, prema njegovim ocjenama, posljedica pojačane osjetljivosti bankarskog sektora na slabije od očekivanih ekonomske perspektive. Predsjednik ECB je, takođe, pokušao da ublaži zabrinutost u pogledu stanja evropskih banaka, a posebno u pogledu nenaplativih kredita.

“U evrozoni, situacija u bankarskom sektoru je trenutno dosta drugačija od one iz 2012. godine. Možda je još važnija činjenica što su banke evrozone značajno unaprijedile svoju kapitalnu poziciju u proteklih nekoliko godina”, izjavio je Dragi,

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top