Njemci traže radnike: Plaćen put i plata 2.500 EUR | Ekonomist

Njemci traže radnike: Plaćen put i plata 2.500 EUR

Dobar posao u Njemačkoj, tako se može nazvati oglas za bravare. Nudi se plata do 2.500 evra za mjesec dana.

Nedjeljno se radi 35 sati, a plaćen je i put do Njemačke pa čak i zdravstveno i penziono.

Njemci vape za bravarima, što dokazuju i hrvatski portali za zapošljavanje koji su objavili ponude koje je teško odbiti.

“Plata je u slučaju bravara od 1.500 do 2.500 evra mjesečno. Dakle, to se odnosi na 35 radnih sati nedjeljno, ali idu u moguće prekovremene sate koji se plaćaju do 25 odsto više”, pojasnio je Nikša Demović sa portala Posao.hr za RTL.

Praznici i nedjelje plaćeni su 50 do 100 odsto više.

“Njemački poslodavci čak pokrivaju troškove prevoza do Njemačke, plaćaju im obrazovanje, kurseve njemačkog jezika, sertifikate za obavljanje posla kao i razne druge beneficije. U to ubrajamo čak i prijavu na zdravstveno i penziono osiguranje njemačkog zdravstvenog sistema”, pojasnio je Demović.

Dok su u Hrvatskoj, ali i kod nas potcijenjeni, tržišta rada samo čekaju zanatlije. Zavod za zapošljavanje izdao je preporuku za obrazovnu upisnu politiku, prema kojoj u cijeloj zemlji najviše nedostaje tesara, zidara, mesara, pekara i staklara, a od četvorogodišnjih škola – to su medicinski tehničari.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top