Iranski tanker podstakao zabrinutost

Cijene nafte su ponovo krenule nizbrdo pošto Iran sprema prvi kontigent ove sirovine za isporuke nakon ukidanja međunarodnih sankcija toj zemlji.

Iranski tanker podstakao je dodatno zabrinutost zbog globalne prezasićenosti tržišta.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u martu pojeftinila je 19 centi ili 0,65 odsto, na 29,25 dolara u trgovanju u Aziji, dok je nafta „brent“ za aprilske isporuke pala 10 centi ili 0,30 procenata, na 33,26 dolara za barel, izvještava agencija Frans pres.

Oba referentna tipa nafte su uzletjela u petak za više od 10 procenata poslije informacije da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) otvorene za smanjenje proizvodnje, kako bi cijene pogurali naviše sa 12-godišnjeg minimuma.

Ta vijest donijela je toliko željeno olakšanje prodavcima ove sirovine, koja je izgubila oko tri četvrtine vrijednosti od sredine 2014. godine zbog preobilne ponude, hiperprodukcije, slabe tražnje i usporavanja svjetske privrede.

Međutim, jedna od prijetnji koja „visi nad glavama“ trgovaca naftom vratila se ove nedjelje na dnevni red, budući da se Iran sprema za ponovni ulazak na tržište ove sirovine, nakon što su ukinute zapadne sankcije koje su Teheranu bile uvedene zbog nuklearnog programa.

“Poslije velikog skoka cijena nafte u petak, za više od 10 odsto, trgovci nastoje da dio tog dobitka na cijeni održe”, kaže tržišni strateg kompanije IG iz Singapura, Bernard Ou.

Činjenica je, ipak, kako dodaje, da se prezasićenst ponude i dalje nazire u pozadini, pogotovo imajući u vidu vijest da Iran ukrcava svoj prvi tanker za Evropu nakon što su okončane sakcije. „Drugim riječima, svaki oporavak, posebno u mjeri u kojoj je to bilo u petak, još uvijek predstavlja priliku za prodaju”.

Agencija „Blumberg njuz“ je izvijestila, pozivajući se na iranskog zvaničnika iz ministarstva nafte, da je u nedjelju počeo utovar nafte u tanker francuske kompanije Total na ostrvu Karg, i da iznajmljeni tankeri za kineske i španske kompanije treba da stignu kasnije tokom dana.

“Iran će dodatno uticati na nepovoljna kretanja na tržištu”, izjavio je analitičar kompanije „Fet provets“ iz Sidneja, Dejvid Lenoks, napominjući da je tu još i 500 miliona tona barela koje se na tržište upumpavaju iz američkih zaliha i proizvođača nafte iz škriljaca.

“Dok ne bude značajnijeg rezanja proizvodnje, nema održivod oporavka cijena“, dodao je on.

Šef azijsko-pacifičkog odsjeka za naftu i gas stručne konsultantske organizacije „Ernst&Jang“, Sandživ Gupta izjavio je za Frans pres da tržište sada iščekuje ekonomske statističke pokazatelje iz Kine, koji treba da budu objavljeni ove nedjelje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top