DOGOVOR: Mir u Siriji u roku od nedjelju dana | Ekonomist

DOGOVOR: Mir u Siriji u roku od nedjelju dana

SAD i Rusija postigli su noćas dogovor o okončanju neprijateljstava u Siriji, kako bi počeo mirovni proces i prekinuo se egzodus civila iz te zemlje.

Poslije pet sati intenzivnih pregovora u Mihenu, SAD i Rusija i njihovi glavni saveznici odlučili su da se civilima kojima je to neophodno bez odlaganja dostavi humanitarna pomoć.

“Dogovorili smo se da se prestane s neprijateljstvima u cijeloj zemlji i to u roku od nedjelju dana”, rekao je šef američke diplomatije John Kerry poslije sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da je na sirijskim vlastima i opoziciji da preduzmu neophodne mjere. “Vjerovatno treba da iskoristimo naš uticaj na obje strane”, rekao je Lavrov.

SAD i Rusija će odrediti načine na koji će se okončati neprijateljstva u Siriji, rekao je Lavrov i dodao da je postignuti dogovor prvi korak ka trajnom prekidu vatre.

Zapad traži okončanje intervencije ruskih snaga u Siriji koje pružaju pomoć sirijskim snagama, od kada su one prije deset dana krenule u ofanzivu na Alep koji je pod kontrolom pobunjenika.

Dogovor o prestanku neprijateljstava tiče se svih zaraćenih strana, osim terorista Islamske države, precizirali su ministri.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top