Ukidanje Šengena šteti austrijskoj privredi | Ekonomist

Ukidanje Šengena šteti austrijskoj privredi

Predsjednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl upozorio je da bi ukidanje Šengena nanijelo veliku štetu austrijskoj privredi.

On je naveo da se negativni efekti procjenjuju na 1,2 milijardi evra godišnje, ističući da je ta procjena još i “donja granica” procjene.

Lajtl se, u govoru u Briselu, prenosi APA, usprotivio podizanju graničnih ograda unutar Evrope.

“Ponovo se želi podići ograda na Breneru. Tamo bi se time nanijela šteta po prevoznike u visini od dva miliona evra dnevno, i to samo za Austriju. U to nisu uračaunate posljedice po turizam. Prije svega bi dnevni turizam bio pogođen, jer niko ne bi želio satima da čeka na granici da bi istog dana krenuo nazad”, smatra Lajtl dodajući da bi broj turista, koji putuju u Austriju na jedan dan, opao za deset do 20 odsto.

Lajtl se osvrnuo i na pismo ministra finansija Austrije Hans Jerga Šelinga upućenom Evropskoj komisiji u kojem zahtijeva povraćaj sredstava zbog viših izdataka Austrije na osnovu velikog broja prihvaćenih izbjeglica, naglasivši da je taj zahtjev trebalo da uputi predsjedniku Savjeta EU Donalu Tusku.

Lajtl smatra da je opravdan zahtjev Šelinga da one zemlje, koje ne žele da prime izbjeglice barem treba da pokažu finansijsku solidarnost sa onim državama koje su prihvatile izbeglice.

“Raspodjela na 28 država nije uspjela i to je veliko razočarenje”, kazao je Lajtl dodajući da se sve više nacionalizam nameće humanosti.

Predsjednik Privredne komore Austrije izrazio je zabrinutost da bi Evropa solidarnosti mogla biti trajno promijenjena.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top