Renci: Štednja je kao lijek nekome u komi | Ekonomist

Renci: Štednja je kao lijek nekome u komi

Italijanski premijer Mateo Renci uporedio je ekonomske mjere štednje Evrope sa davanjem ljekova za vještačko produžavanje života neizlječivo oboljelom pacijentu.

“Države koje su ostvarile rast u Evropi su u tome uspjele samo zahvaljujući činjenici što su prekršile propise o deficitu”, napisao je Renci, navodeći primjer Britanije i Španije, koje trenutno bilježe rast, ali imaju deficit od pet i šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“U ekonomskom smislu, SAD su u boljem stanju nego prije osam godina. Evropa je u gorem položaju. Kako bi to sveo na novinski naslov ili tvit, ako preferirate, mogu da kažem da je Obama postupio dobro, a Barozo (bivši predsjednik Evropske komisije) nije”, napisao je Renci.

Ocjenjujući da “ako lijek ne djeluje poslije osam godina, onda se to može nazvati besmislenim tretmanom”, italijanski premijer je zaključio da “ako je štednja sve sa čime raspolažete, onda umirete”.

Italijanski premijer, kako navodi Frans pres, redovno dolazi u sukob sa zvaničnicima Evropske komisije i Njemačke zbog zahtjeva Italije da se ublaži tumačenje i primjena propisa o javnim finansijama za zemlje članice.

Promjena ekonomske politike je, prema Rencijevoj ocjeni, daleko važnija od osnivanja zajedničkog ministarstva finansija za članice evrozone, što je ideja koju su prije izvjesnog vremena iznijeli guverneri centralnih banaka, navodi Frans pres.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top