Švedska: referentna kamatnu stopa na novom istorijskom minimumu | Ekonomist

Švedska: referentna kamatnu stopa na novom istorijskom minimumu

Centralna banka Švedske (Riksbanka) srezala je referentnu kamatnu stopu za 15 baznih poena, na novi istorijski minimum od minus 0,5 odsto.

Kao razlog je navela usporavanje stope inflacije i pad povjerenja u njenu monetarnu politiku.

“Ekonomija nastavlja da jača, ali očekujemo da će inflacija u ovoj godini biti niža od prethodno projektovane. Zbog toga će period niske stope inflacije biti duži, što povećava rizik od slabljenja povjerenja u ciljanu inflaciju”, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

U februaru 2015. godine, banka je “uvela” REPO kamatnu stopu u negativnu teritoriju, u nastojanju da podstakne kreditiranje usljed trogodišnjeg perioda stagnacije cijena, uprkos snažnom rastu privrede.

Iako sopstvenu monetarnu politiku, banka bazira na ciljanoj inflaciji od 2,0 odsto, ona očekuje da će cijene porasti za samo 1,3 odsto u ovoj godini, što je znatno ispod prethodno prognoziranih 1,7 odsto.

Drugi ekonomski pokazatelji, međutim, ostaju ohrabrujući, budući da Švedska za ovu godinu projektuje rast od 3,5 odsto, koji će, kako se očekuje, pomoći obaranju stope nezaposlenosti za 0,6 poena, na 6,8 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top