Eksperti objavili: ovo je je najbolji dio dana za najudarniji rad | Ekonomist

Eksperti objavili: ovo je je najbolji dio dana za najudarniji rad

Produktivnost je individualna stvar – strategija za završavanje poslovnih zadataka u određeno vrijeme za jednog je uspješna a za druge propast. Ipak, naučnici kažu da postoje univerzalni “sati tokom kojih imamo više energije” koji su biološki određeni, i tokom kojih treba raditi odgovornije zadatke.

Prema anketi portala MojPosao, 47% ispitanika najproduktivnije je na početku radnog danaSredinom dana najproduktivnije je 28%, a pred kraj radnog dana, očekivano, samo 9%. Postoje i oni koji su na vrhuncu zadatka kada nikog nema, to su oni koji najbolje rade prije nego što kolege dođu, ili kada odu. Ili kada rade od kuće. “Vukova samotnjaka” je 15%.

Sam Carpenter je u svojoj knjizi „Work the System“ opisao doba dana kada imamo najviše energije. Zaključak je – svi smo različiti. Postoji i jedna druga knjiga „The Productivity Project“, koju je napisao Chris Bailey, i koji je proveo godinu dana eksperimentišući oko različitih strategija za bolju produktivnost.
Najproduktivniji ne upravljaju samo svojim vremenom dobro, već dobro raspodjeljuju svoju energiju i pažnju,“ napisao je Bailey. „Treba da reorganizujete svoj dan tako da kada imate najviše energije tada radite pametnije umjesto napornije.

Da bi našao biološko „udarno“ vrijeme, Bailey je izbacio kofein i alkohol iz upotrebe, jeo minimum šećera, i budio se bez alarma. Svakog dana tokom tri nedjelje, pratio je nivo energije na svakih sat vremena. Na kraju eksperimenta, otkrio je da je najudarnije vrijeme za rad između 10 sati ujutru i podneva, i popodne između 17 i 20h. Kada je to saznao, počeo je da mijenja svoj dan, tako što je radio na najznačajnijim zadacima tokom tih sati. Kada bi htio da poveća energiju, radio je na manje zahtjevnim zadacima, a pojačavao je energiju šoljicom zelenog čaja.

Drugim riječima, ako znate da imate teškoća da se fokusirate između 15 i 16h, na primer, onda bi tad trebalo da radite manje zahtjevne zadatke, kao što je provjeravanje mejla.

Bailey upozorava da ako generalno imate manjak energije odmah nakon što ustanete, onda je najbolje da radite kreativne zadatke poslije jutra. Njegovo istraživanje kaže da je dio našeg mozga povezan sa kreativnim razmišljanjem tada najaktivniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top