“Svaki tanker na svijetu pun nafte”

Direktor britanske naftne kompanije Britiš petroleum Bob Dadli izjavio je da je veoma pesimističan u pogledu cijena nafte u prvoj polovini 2016. godine.

On, međutim, smatra da bi odnos ponude i tražnje trebalo da se uravnoteži u drugom polugođu.

“Već dvije godine smo pesimistični u pogledu cijena nafte, a veoma smo pesimistični i u pogledu prve polovine tekuće godine. Mislim da će biti veoma turbulentno i kolebljivo u prvom polugođu”, izjavio je Dadli na Međunarodnoj naftnoj konferenciji u Londonu i dodao da će nivo cijena ostati prigušen, prenosi agencija Frans pres.

“Vjerujemo da će u jednom trenutku u drugoj polovini godine, u trećem ili četvrtom kvartalu, doći do uravnoteženja u odnosu dnevne ponude i tražnje. Do tada, svaki tanker i bazen na svijetu biće puni nafte”, izjavio je Dadli.

Cijene sirove nafte su od sredine 2014. godine pale sa nivoa od preko 100 dolara za barel na aktuelnih oko 30 dolara za barel, zbog hronične prezasićenosti tržišta, slabe tražnje i usporavanja rasta globalne ekonomije, a naročito ključnog potrošača, Kine, prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte tipa “brent” i WTI su 20. januara pale na 12-godišnji minimum, odnosno na 27,10 dolara i 26,19 dolara po barelu respektivno. U današnjem trgovanju, cijene te dvije vrste nafte su bile za dva do tri dolara iznad nivoa od 20. januara.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top